Formeta Metaalwaren B.V.

Lees de klantcase van Formeta Metaalwaren B.V. bij Landré

In deze klantcase spreekt Landré met Formeta Metaalwaren B.V. Sinds november hebben zij een Ermaksan FiberMak Hawk in bedrijf staan. Wij spreken met Duncan Winters, de eigenaar van Formeta Metaalwaren B.V.

Formeta Metaalwaren B.V. is een toeleverancier voor diverse metalen producten. Dit doen ze naar eigen zeggen met vakmanschap, uiterste precisie en opvallende creativiteit. Formeta doet zaken voor een grote diversiteit aan klanten in onder andere bouw-, verlichting-, scheepvaart-, muziek-, verwarming-, automobiel-, carrosserie-, buizen-, meubel- en beveiligingsindustrie. Om de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid te waarborgen maakt Formeta Metaalwaren B.V. gebruik van een groot scala aan diverse bewerkingsmachines zoals onder andere zaagautomaten, kantbanken, dieptrek- en excenterpersen en uiteraard een lasersnijmachine.

Formeta Metaalwaren B.V.

Formeta Metaalwaren B.V. is in 1983 opgericht door Fred en Betty Meijer, de schoonouders van Duncan. Duncan vertelt dat Fred Meijer in de eerste instantie is begonnen met het forceren van diverse metalen, vandaar ook de naam Formeta Metaalwaren B.V.. In de loop der jaren zijn hier na vraag en behoefte van diverse klanten ook andere nieuwe disciplines bijgekomen. “In 2002 hebben mijn vrouw en ik Formeta Metaalwaren B.V. overgenomen en tot op heden blijven wij zoeken naar verbetering en vernieuwing van ons machinepark om 100% aan de behoeftes van onze klanten te blijven voldoen”, legt Duncan uit.

Van CO2 laser naar fiber laser

“Voorheen gebruikte wij een Amada Quattro CO2 lasersnijmachine uit 2002. Deze machine had een snijbed van maximaal 1250×1250. Hij voldeed prima voor het werk wat wij deden. Toch kregen we moeite om de huidige productieaantallen bij te houden en uiteraard speelde de leeftijd ook mee”, verklaart Duncan. Gezien de leeftijd en de snelheid ging Formeta metaalwaren op zoek naar een fiber lasersnijmachine die paste bij de creatieve manier van lasersnijden. Formeta gebruikt de lasersnijder namelijk vaak hoe hij niet direct bedoeld is. Ze werken met mallen om contouren uit reeds diep getrokken flenzen te kunnen snijden. Duncan grapt: “Ik kan je vertellen, die was niet 123 te vinden!”

De Ermaksan Fibermak Hawk fiber laser

Fiber lasersnijders zijn ideaal om verschillende soorten materialen in een bepaald formaat of specifieke vorm te snijden. Tijdens het lasersnijden wordt er gebruik gemaakt van een zeer kleine lichtstraal (slechts een fractie van een millimeter), waardoor er dunne, nauwkeurige gleuven in het plaatmateriaal gemaakt kunnen worden. Door deze snijtechniek vindt er weinig materiaalverlies plaats. De Ermak Fibermak Hawk fiberlaser levert kwalitatieve snijresultaten tegen een minimale investering. Het bedieningspaneel van de de machine biedt geavanceerde mogelijkheden en is tevens zeer gebruiksvriendelijk. De Hawk is vanwege de open structuur erg toegankelijk en daarom uniek in zijn klasse. Het is een fiberlaser die hoge snijprestaties levert tegen een relatief lage investering. De software op het bedieningspaneel van de Hawk fiberlaser is ontwikkeld door de specialisten van Ermaksan en biedt geavanceerde mogelijkheden. De Precitec snijkop beschikt over een Auto Focus Lens systeem en heeft een nauwkeurige automatische hoogteregeling. Uiteraard is het mogelijk om de machine verder uit te breiden met optionele functionaliteiten.

Uit het vertrouwde systeem

“Het oriëntatieproces duurde best een tijdje. Gezien het feit dat we nog niet de juiste machine hadden gevonden wilden we aanvankelijk de aankoop uitstellen tot 2020. Tot we contact kregen met Vincent van Westen (vertegenwoordiger van Ermaksan bij Landré). Wij kenden Vincent al via zijn oude werkgever en zo kwamen we uit bij Landré. Vincent kwam langs met de folder van de Ermaksan Fibermak Hawk lasersnijmachine. Vincent snapte helemaal waar wij naar zochten en wist ons te overtuigen dat dit de bestpassende machine voor ons is.” Landré was geen onbekende bij Duncan: “Sterker nog, ik heb bij Landré mijn opleiding gevolgd voor G-code en CAM voor lasersnijmachines in 2006 (en geslaagd)!” Vertelt Duncan enthousiast.

“We vonden het erg spannend om het vertrouwde systeem te vernieuwen”, vervolgt hij zijn verhaal. “Ondanks dat wij erg twijfelde was het Vincent van Westen die ons ervan wist te overtuigen dat dit de machine is waarop wij onze creatieve manier van lasersnijden kunnen uitoefenen. “En dit bleek helemaal te kloppen.”

Download hier de brochure

Ook Vincent van Westen is erg enthousiast over het aankooptraject bij Formeta:

“Tijdens onze verschillende gesprekken met Duncan viel mij op dat Duncan exact wist wat hij wilde hebben. Toen we onze Hawk laser demonstreerden met de mogelijkheden, was Duncan dusdanig positief dat we toen nog een mooie inruilprijs voor zijn CO2 laser moesten regelen. Ook dat is gelukt en hebben we een klant die op zoek was naar een gebruikte machine ook nog gelukkig gemaakt.”

Ontdek meer over de Hawk fiber laser van Formeta Metaalwaren - Landré

Kwaliteit, gemak en snelheid

“Nu onze nieuwe Ermaksan Fibermak Hawk lasersnijmachine er staat en volop snijdt, zijn wij super blij met de kwaliteit, het enorme gemak en vooral de snelheid die deze lasersnijmachine ons brengt. Wij hebben uiteindelijk voor de Hawk gekozen omdat deze door het vaste snijbed het laseren met mallen toelaat. We zijn nu vrij van elke twijfel over de functionaliteit zoals wij die verwachten van de lasersnijmachine. Deze machine kan en doet precies wat de bedoeling is. Een bijkomend en niet geheel onbelangrijk punt is dat de machine 70% minder energie verbruikt en ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk is.”

Hawk laser in actie bij Formeta Metaalwaren - Landré

Instructie en gebruiksgemak

Duncan werkt binnen de organisatie het meest aan het technische gedeelte van het snijproces. Van het tekenen tot het volledig instellen van de machine. Daarbij geeft hij instructies aan de collega’s die ermee productie draaien. “Bij de aanschaf van de Ermaksan Fibermak Hawk lasersnijmachine zaten 5 dagen instructie aan de machine en 3 dagen CAD instructie voor het bijgekochte CAD/CAM programma Metalix. Zowel voor de werk- als tekeninginstructie heb ik door het bedieningsgemak van beide systemen nog geen 3 dagen nodig gehad om er goed mee te kunnen werken. Dit ook tot mijn verbazing, omdat deze nieuwe en andere manier van werken voor ons toch wel erg spannend was!

De samenwerking met Landré

Uiteraard waren we benieuwd hoe de samenwerking met Landré is verlopen. Hij antwoorde: “Uiteraard zou ik Landré aanraden bij andere bedrijven, zeker als deze ook op zoek zijn naar een Ermaksan Fibermak Hawk lasersnijmachine.”

 “Zoals eerder gezegd was ik al bekend bij Landré en heb ik altijd prettig met ze samen gewerkt”, vervolgt hij. “De samenwerking tussen Formeta en Landré is geheel probleemloos verlopen. We hebben geen enkele vertraging opgelopen in onze niet geheel onbelangrijke productie.” 

Inmiddels is de Ermaksan FIbermak Hawk al ruim een half jaar in het trotse bezit van Formeta Metaalwaren B.V. De machine draait storingsvrij en er wordt met plezier mee gewerkt binnen het bedrijf. Het afwijken van het oude vertrouwde systeem bleek de moeite waard!

De samenwerking met Landré is probleemloos verlopen. We hebben geen enkele vertraging opgelopen in onze productie!
Klantcase Landré - Duncan Winters - Directeur Formeta Metaalwaren B.V.
Duncan Winters
Directeur, Formeta Metaalwaren B.V.

Geïnteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over fiberlasers van Ermaksan? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit. 

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!