Wat is een fiber laser?

Efficiënt, veelzijdig & razendsnel

Lasersnijders zijn de werkpaarden voor de metaalplaat verwerkende industrie te noemen. Sinds de introductie  van de industriële lasersnijmachines in het begin van de jaren 90 hebben deze een vaste plek verworven in elk plaatwerkbedrijf. Sterke punten van deze techniek zijn de vrijheid van vormgeving en de flexibiliteit, zowel in seriegrootte als in het wisselen van snijmateriaal. De eerste lasers waren CO₂ lasers met een vermogen variërend van 1kW tot 6kW. Machines met een groter vermogen waren economisch niet rendabel. De laatste jaren wordt de CO₂ laser echter op grote schaal vervangen door de fiber laser. De introductie van deze lasersnijmachine leidde tot een nieuw tijdperk: de fiber laser is efficiënter, sneller, veelzijdiger en ook nog eens goedkoper.

Gratis demonstratie?

N

Binnen 1 werkdag ingepland

N

Demonstratie op maat

N

Advies over productieproces

De Fiber laser maakt gebruik van een andere golflengte waardoor ook reflecterende materialen zoals aluminium en koper bewerkt kunnen worden. Ook kunnen grotere vermogens worden toegepast waardoor zowel snijsnelheid als diktebereik toenemen. Dit alles maakt dat de rol van de lasersnijmachine in de plaat-verwerkende industrie prominenter wordt.

Hoe werkt een lasersnijder?

LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiaton, oftewel: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Door de grote vormvrijheid en de hoge kwaliteit is lasersnijden één van de meest toegepaste industriële snijtechnieken.

Bij een lasersnijder wordt een lichtversterking tot stand gebracht, wat vergeleken kan worden met een elektromagnetische stralingsbron. Het licht dat afkomstig is uit deze bron wordt via een bijna parallel lopende bundel uitgestraald, waarbij er een zeer hoge intensiteit licht moet zijn. Deze bundel is slechts een fractie van een millimeter dik, zodat de intensiteit van de lichtstraal zich kan focussen op een zeer klein werkgebied. Uiteindelijk zorgt de intensiteit ervoor dat er gesneden kan worden in het materiaal. Op dat kleine werkgebied ontstaat namelijk een extreme plaatselijke hitte die het plaatmateriaal laat smelten en verdampen. De assen van de snijmachine worden over het algemeen aangedreven met servomotoren. Een andere optie is aandrijving met lineaire motoren, welke zorgen voor een hogere acceleratie en snelheid. Het resultaat: meer productiviteit tegen lagere operationele kosten, vooral bij het verwerken van dunne platen. Met lasersnijden kunt u diverse en complexe vormen uitsnijden, welke middels een softwareprogramma zijn voorgeprogrammeerd in de computer. De bekendste lasersnijders zijn de fiberlasers en de CO₂ lasers.

Fiber laser process
Fiber laser process

CO₂ of Fiber laser?

Hoe werkt de fiber laser?

De fiber laser is in feite een kast met printplaten met LED lampen (licht uitzendende diodes). Elke printplaat levert ongeveer 500 Watt. Het licht wordt direct getransporteerd via glasvezels. Een groot voordeel is de energie efficiëntie. Een fiber laser verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit ten opzicht van een CO₂ laser, waardoor de stroomkosten zullen dalen.

De snelheid is daarnaast ook groter, de fiber laser is tot wel 300% sneller dan de CO₂ laser. De vermindering van elektriciteitsgebruik en de verhoging in snelheid zorgen uiteindelijk voor een verlaging in de operationele kosten. Fiber lasers werken op een andere lichtfrequentie, waardoor de fiber laser beter in staat is reflecterende materialen zoals aluminium, titanium, koper en messing goed te kunnen snijden. Ook reflecteert de fiberlaser minder licht waardoor er meer energie in het materiaal terecht komt. Hierdoor kan men dikker en sneller snijden. Een fiber laser is de ideale machine om materialen snel in een bepaald formaat of specifieke vorm te snijden.

Tijdens het lasersnijden wordt er gebruik gemaakt van een zeer kleine lichtstraal (slechts een fractie van een millimeter), waardoor er dunne en nauwkeurige gleuven in het plaatmateriaal gemaakt kunnen worden. Door deze snijtechniek profiteert u ook van het voordeel dat er bijna geen materiaalverlies is. Doordat de lichtstraal van de fiber laser geheel elektronisch opgewekt wordt kan de vorm en vermogen van de pulsen erg fijn afgestemd worden. Er kan zeer materiaal specifiek gewerkt worden. U kunt een fiber laser inzetten voor het snel bewerken van metalen platen en profielen.

Hoe werkt de CO₂ laser?

CO₂ lasers zijn gaslasers, gebaseerd op een mengsel van koolstofdioxide (CO₂), stikstof en helium dat elektrisch wordt gestimuleerd. De CO₂ laser kan vergeleken worden met een grote TL buis. Een glazen buis waarin zich een gasmengsel bevindt. Door stroom op te zetten gaan de gasmoleculen botsen en ontstaat er licht. Via spiegels wordt dit licht naar de laserkop gebracht. De laserbron wordt ook wel een resonator genoemd. De CO₂ laserbron is technisch erg complex. De resonator bevat erg dure pompen die het gas rondpompen. Ook de power units (de elektronica die de spanning verzorgen) zijn kostbaar. Al deze hoogwaardige componenten in de CO₂ resonator slijten snel en behoeven onderhoud, wat de CO₂ lasersnijder duur in gebruik maakt. Deze vorm van lasersnijden wordt daarom steeds minder gebruikt. Je kunt dan ook rustig stellen dat het verleden tijd is voor de CO₂  lasersnijder.

Meer informatie over de Fiber laser

Onderhoud

De snijmachines die voorzien zijn van de fiberlaser technologie hebben relatief weinig onderhoud nodig waardoor er geen sprake meer is van stilstand. Bij een fiber laser wordt het laserlicht namelijk direct naar de laserkop getransporteerd door een glasvezelkabel, in tegenstelling tot de CO₂ laser, waarbij dit wordt gedaan met mechanisch bewegende assen en spiegels. Een fiber laserbron is extreem stabiel en bevat geen bewegende delen, zoals gasmengsels en pompen. Een CO₂ laserbron moet regelmatig gerepareerd of vervangen worden en moet worden bijgevuld met gas. Een fiberlaserbron gaat tientallen jaren mee. Bij de fiber laser vindt er geen slijtage aan de spiegels plaats en het vermogen is vrijwel eindeloos te vergroten door meer printplaten te koppelen. Fiber lasers zijn hierdoor direct een geschikte investering voor de toekomst. Ermaksan maakt gebruik van fiber resonatoren van IPG. Dit is wereldwijd een van de grootste fabrikanten op dit gebied. De door Ermaksan toegepaste fiber laserbron van IPG is onderhoudsarm en ook nog eens in staat om reflecterende materialen te snijden. Onze specialisten kunnen u verder informeren en adviseren over de mogelijkheden en de opties die de machines met de fiber laser technologie u kunnen bieden. Daarnaast is Ermaksan in eigen huis gestart met de ontwikkeling en productie van een eigen laser resonator, de EON laser. Het voordeel van het in eigen huis ontwikkelen is dat er een grote kennis is van de systemen en dat de applicaties specifieker zijn, wat een kostenbesparing betekent.

 

Snijkop Precitec

De Precitec ProCutter is een zeer hoogwaardige snijkop, geschikt voor de fiber lasers. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, de keuze wordt bepaald door het inzetgebied (dikte- en vermogensbereik). Daarnaast kunnen de koppen ook verschillende ‘slimme’ systemen bevatten om het lasersnijproces te bewaken en te verbeteren.

De snijkop zorgt voor een hoge productiviteit. Innovatieve technologie zorgt voor de best mogelijke prestaties, de hoogste flexibiliteit en een uitstekende betrouwbaarheid. De geringe afmeting en gewicht van de snijkop samen met een robuuste en stofdichte behuizing zorgen voor een lange levensduur en maakt lineaire acceleraties tot wel 4G mogelijk. Dit resulteert in een efficiënt snijproces met een uitstekend snijresultaat. Hoge kwaliteit optieken en hoge kwaliteitsstandaarden bij productie en assemblage zorgen voor een optimale overbrenging van de laserstraal en garanderen een stabiele focuspositie, zelfs bij een hoog laservermogen. Er zijn verschillende opties mogelijk, waaronder de mogelijkheid om laskanten te kunnen snijden onder een hoek van + of – 45 graden. Met de operationele Procutter Zoomhead met een changeable spot-size’ kut u de snijkwaliteit in diverse materialen en dikten nog beter beïnvloeden.

Fiber laser

Fiber lasers bij Landré

Landré biedt verschillende soorten Fiber lasers van het merk Ermaksan aan. Als officiële vertegenwoordiger van Ermaksan geven wij u graag vrijblijvend advies over de best passende Ermak machine voor uw toepassing. Uiteraard zorgen we ervoor dat de machine ook volledig aansluit bij uw huidige productieproces.

Bent u geïnteresseerd in een Ermak machine, dan kunt u onderstaand een deel van ons aanbod bekijken. Het is ook mogelijk om deze machines in het echt te bewonderen. Het enige dat u dan hoeft te doen is onderstaand formulier in te vullen en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op voor het inplannen van een demonstratie in onze eigen showroom.

Fiber laser

Ermak FiberMak Hawk

€ 139.900,-

Breedte
1.500 mm

Snijlengte
3.000 mm

Snijvermogen
0,5 kW / 1 kW en 2 kW

Uitvoering  
Enkelbeds

Brochure

Fiber Laser

Ermak FiberMak Raptor

€ 184.600,-

Breedte
1.250 – 1.500 mm

Snijlengte
2.500 – 3.000 mm

Snijvermogen
1 kW – 2 kW

Wisseltafel
Optioneel

Brochure

Fiber Laser

Ermak FiberMak Momentum Gen-3

€ 230.800,-

Breedte
1.250 – 3.000 mm

Snijlengte
2.500 – 18.000 mm

Snijvermogen
1 kW – 8 kW IPG resonator

Wisseltafel
Standaard, automatisch

Brochure

Gratis demo aanvragen

Wij helpen graag bij het vinden van de juiste machine die aansluit bij uw bedrijf.

Contact

Heeft u vragen over de fiber lasers van Landré?

Heeft u een vraag of bent u geïnteresseerd en wilt u graag meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om u te voorzien van meer informatie. Uiteraard is het ook mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten in te plannen.

5 + 13 =