Klantcase: Tornio CNC Metaalbewerking. Nieuw pand en nieuwe UMC-500

Een kijkje in de "Italiaanse CNC-keuken" van Tornio CNC Metaalbewerking

Het recept voor passie en zorgvuldigheid om het maximale uit de Haas UMC-500 te halen.

Op het nieuwe industrieterrein van Brakel schuilt een allround CNC-metaalbewerkingsbedrijf dat niet alleen bekend staat om zijn technische vaardigheden, maar ook om de gepassioneerde benadering van het vak. Iets wat wij erg kunnen waarderen. Paolo, eigenaar van Tornio CNC Metaalbewerking, heeft recentelijk zijn nieuwe werkplaats geopend, een pand dat vanaf de basis is opgebouwd met aandacht voor duurzaamheid. Laten we een kijkje nemen in de “Italiaanse CNC-keuken” van Tornio CNC Metaalbewerking, waar passie, zorgvuldigheid en technisch vakmanschap samenkomen.

Duurzaamheid als leidraad voor de toekomst

Paolo vertelt bij binnenkomst zelf de indeling van het casco opgeleverde pand te hebben ontworpen en opgebouwd. Van verdiepingsvloer tot aan een op maat gemaakte goederenlift voor CNC-werkstukken. Op de laatste afwerkingen na is het resultaat een moderne en klimaat neutrale werkplaats met een slim ingedeeld vloeroppervlak van 250 m² op de begane grond. Duurzaamheid is hier het sleutelwoord, met klimaatbeheersing en zonne-energie als integrale onderdelen van het pand. Met aandacht voor detail van ledverlichting tot slimme verwarming, Paolo heeft elk aspect van het pand klaargestoomd voor de toekomst. “Nu kan ik mij verder focussen op nog meer automatisering en groei.”

Van handmatig werken naar volledig automatisch met de Haas UMC-500

Het machinepark dat in de loop van de jaren is opgebouwd, is divers. Van handmatig bediende tot volledig automatische CNC-machines. Zo staat er een draaibank met bar feeder voor de seriematige eindproducten vertelt Paolo. En naast nog een andere draaibank staat een recent aangekocht 5-assige Haas UMC-500 freesmachine. Met behulp van deze machines bedient Paolo een breed scala aan klanten. Tijdens ons bezoek is één van de draaibanken dan ook bezig met het maken van schokdemperonderdelen bedoeld voor de motorindustrie.

“Aan het machinegeluid hoor je hoe ver de machines in het proces zijn”
Paolo Betro
Eigenaar, Tornio CNC Metaalbewerking

‘Van een afstand blijf ik altijd naar de machines luisteren. Aan het machinegeluid hoor je hoe ver de machines in het proces zijn en zelfs hoor ik wanneer ze naar mijn zin te hoog worden belast. De machines zijn er voor gemaakt, maar het voelt voor mij gewoon niet goed. Het hoeft ook niet. Het goed afstemmen van het productieproces is dan ook cruciaal voor een soepele werking zonder gehaast. Het liefst bewerk ik kunststof en aluminium. Dit zijn relatief zachte materialen wat minder belasting en slijtage teweeg brengt bij de machines.”

De Haas UMC-500 was net klaar met productie en was al netjes schoon gemaakt toen wij vroegen waarom Paolo twee jaar geleden voor deze machine heeft gekozen. “De keuze voor de UMC-500 was een gedurfde zet. Met zijn vele mogelijkheden en investeringswaarde was het gebruik van de voor mij nog onbekende CAM-software in het begin een uitdaging”. Echter, door zichzelf volledig wegwijs te maken in de software, heeft Paolo nu de volledige potentie van de UMC-500 benut.

“Het automatisch laten werken van de machine heeft geleid tot een aanzienlijk hogere productie. Zo maak ik voor een aantal opdrachtgevers producten die vele malen makkelijker en sneller te maken zijn met de 5-assige freesmachine in vergelijking tot de andere machines. De mogelijkheid om in de toekomst een tweede geautomatiseerde machine neer te zetten zonder extra personeel aan te nemen, lijkt nu binnen handbereik.”

Slimme technologie en toekomstplannen

“Na de voltooiing van het pand staat automatisering hoog op de agenda. Het huidige machinepark zal worden uitgebreid met nog een geautomatiseerde Haas. Uiteraard denkt Peter de Looze (sales engineer van Landré) mee over welke machine hier op aansluit. Een leuke vent. We spreken elkaar regelmatig. Ik verwacht dat hij binnenkort nog wel een keer langs komt. Fijn, iemand die ook voor de langere termijn meedenkt.”

Passie voor het Vak en Balans in het Leven

Tijdens ons bezoek merken we dat het bedrijf meer dan alleen een werkplaats is voor Paolo; het is zijn passie. Lange dagen maken in de werkplaats vind hij prima, zolang hij dit afwisselt met tijd voor zijn familie. Samen koken en in de zomer kan vakantie naar Italië daarbij natuurlijk niet uitblijven. Deze afwisseling in activiteiten geeft niet alleen een gebalanceerd leven, maar voegt ook een persoonlijk tintje toe aan het bedrijf!

Voor meer informatie:

Geïnteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over de Haas UMC-500 of een andere Haas machine? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine meer efficiency kunt behalen en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!