Befo Almelo B.V.

Lees de klantcase van Befo Almelo bij Landré

Sneller produceren & snellere doorlooptijden

In deze klantcase spreekt Landré met Jan en Nick Noeverman van Befo Almelo B.V.. Tien jaar geleden namen zij Befo Almelo over. Sinds 2019 hebben zij één van Ermaksans prachtmachines staan, namelijk: de Ermak FiberMak Gen-3. Na aankoop werd deze machine de allereerste in hun gloednieuwe fabriekshal van 3.000 vierkante meter groot. Je kan wel zeggen dat Befo van succes uit zijn voegen gegroeid was!

Befo Almelo B.V.

Befo Almelo B.V. is gespecialiseerd in het vervormen en bewerken van plaatmateriaal. Ze leveren vooral onderdelen en zijn dus voornamelijk toeleverancier. Met name dieptrekken kunnen ze goed. Als voorbeeld noemen zij een parkeerpaaltje. De ronde bovenkant is vervormd door een pers. Die ronde kanten, daar staat Befo Almelo B.V. om bekend. Verder produceren ze douchegootjes, delen van filters, zonneweringen, afvalbakken en reclameborden. Een vrij uiteenlopend assortiment! Met hun uitgebreide machinepark (zo’n 50 machines!) en gemotiveerde medewerkers bieden zij ‘in-house solutions’ en produceren zij de mooiste producten. 

Van CO2 naar fiber laser

Voorheen sneed Befo Almelo B.V. met een CO2 laser van Cincinnati, de CL707. Een prima machine, maar Befo Almelo B.V. begrijpt heel goed dat technologie nooit stilstaat. “Er komt een punt waarop je moet investeren in nieuwe machines om je productieproces te verbeteren en te vernieuwen”, legt Nick uit. “Met de Cincinnati konden we producten uit dun plaatwerk snel produceren. Echter, door de toenemende behoefte van producten uit wat dikker plaatwerk werd er een bottleneck gecreëerd en moesten we ons snijwerk uitbesteden. Daarnaast was er maar één onderhoudsmonteur in Nederland voor deze machine, terwijl de machine een steeds belangrijkere pion in het productieproces werd. We konden ons geen stilstand veroorloven!” 

De zoektocht van Befo Almelo

“Landré benaderde ons enige tijd geleden om ons te helpen bij onze zoektocht naar een nieuwe lasersnijder. Dit aanbod namen we graag aan. Ze nodigde ons uit voor een demonstratie van de Ermaksan FiberMak Gen-3 die bij Landré in de showroom staat. De flexibiliteit van Landré haalde ons over de streep. De machine had een korte levertijd, er kon op korte termijn een showroom demo gepland worden en bovendien werden er leasemogelijkheden bij de machine aangeboden. Uiteindelijk kwamen zij op precies het goede moment met de goede machine.” 

Sneller produceren met 4kW

“We wilden met de aanschaf van de fiberlaser ons productieproces vergemakkelijken. Door een kortere bewerkingstijd kunnen we sneller produceren. De consequentie is snellere doorlooptijden. Om deze reden zochten we naar een resonator van 3,5 à 4 kW. Daarbij wilden we een werkgebied van 1.500 x 3.000 en de mogelijkheid om snel een servicemonteur bij ons te krijgen mocht deze een storing krijgen. Dit gaat goed. Indien wij een storing hebben die we niet zelf kunnen oplossen, staat de monteur direct bij ons op de stoep. Dit is goed mogelijk bij Landré, gezien er meerdere ervaren monteurs zijn met goede technische kennis van de Ermaksan machines.” 

Fiberlaser in gebruik bij Befo Almelo - Landré

Ermaksan FiberMak Gen-3

De Ermak FiberMak Momentum Gen-3 G Force lasersnijmachine die Befo Almelo B.V. gebruikt is gebouwd volgens het vliegend optiek principe. Hierbij ligt de plaat stil en beweegt de snijkop over de plaat. De door Ermaksan toegepaste fiberlaserbron van IPG is onderhoudsarm en gebruikt 70% minder elektriciteit in vergelijking met een CO2 laser. Hierdoor liggen de operationele kosten tot wel 80% lager. De machine is in staat om reflecterende materialen te snijden en beschikt over een touchscreen CNC besturing. In de besturingsconsole is een extra scherm gemonteerd, waar via de camera in de cabine het snijproces op te volgen is. 

De Ermaksan FiberMak Gen-3 heeft t.o.v. van hun oude CO2 laser meer snelheid en meer vermogen. Het voordeel van het hogere vermogen is dat men dus niet meer “op de grens” van het maximale vermogen van 2,5 kW hoeft te snijden. De Ermaksan biedt met zijn 4 kW vermogen meer stabiliteit in het productieproces. Vanwege de fiber techniek is het mogelijk om koper te snijden en aluminium met een betere snijkwaliteit. Dit kon niet met de oude laser.

Landré is flexibel en zeer transparant. Hierdoor weet iedereen waar hij aan toe is. De samenwerking verliep vlekkeloos.
Klantquote Befo Almelo - Landré
Nick Noeverman
Directeur, Befo Almelo B.V.

Het aankoopproces

“Het aankoopproces ging vrij snel. De demonstratie in de showroom overtuigde ons direct van de snijkwaliteit. Er is bij Landré veel technische kennis aanwezig. De samenwerking verliep vlekkeloos. Landré werkt gestructureerd en transparant, hierdoor wist iedereen vanaf het begin waar hij aan toe was. Wij raden Landré zeker aan, voornamelijk door de transparante en flexibele service. Ook de levering en installatie ging snel en we konden direct storingsvrij produceren.” 

“Het enige probleem wat we hadden is dat aluminium snijden niet het optimale resultaat had. Een belletje met Landré was voldoende om een monteur langs te sturen. Hij heeft de parameters aangepast zodat we daarna probleemloos konden produceren.” 

Altijd service beschikbaar

“De overgang van de Cincinatti CO2 laser naar de Ermaksan fiberlaser was vrij groot! Het kost even wat tijd en moeite om de handelingen en systemen aan te passen waar je zo aan gewend bent. Ook is de besturing van de Ermaksan fiberlaser natuurlijk anders. Na een week training van Landré konden onze operators de machine goed bedienen”, vertelt Nick. “Natuurlijk beheersten zij niet direct alle facetten van de machine, maar dat komt met de tijd. Gelukkig kunnen de operators met vragen altijd terecht bij Landré en wordt dit vrijwel direct behandeld. Onze 2 laser operators werken nu al bijna 2 jaar met veel plezier met de machine!” 

Zijn de doelen bereikt?

“Onze doelen (sneller produceren, snellere doorlooptijden en het proces vergemakkelijken) zijn zeer zeker bereikt. Omdat de Ermaksan G-force veel meer vermogen heeft, zijn we nu in staat om dikkere platen met stikstof te snijden. Vroeger moesten we dit vooral uitbesteden, waardoor we een langere levertijd hadden en dus ook een langere doorlooptijd. We kunnen nu dus sneller produceren. Kortom onze bottleneck is met de komst van de nieuwe fiberlaser verdwenen.” 

Lees alles over de Fibermak bij Befo Almelo - Landré

Geïnteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over fiberlasers van Ermaksan? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit. 

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!