Special tools voor kantbanken

Blog over de ontwikkeling van special tools voor kantbanken - Landré

In dit artikel

Hoe worden op maat gemaakte gereedschappen gerealiseerd

Wanneer u op zoek bent naar gereedschap voor uw kantbank zijn de standaard uitvoeringen in veel situaties voldoende. Het kan in sommige situaties nodig zijn dat een standaard gereedschap iets aangepast moet worden op basis van uw behoefte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanpassingen bij opnames, puntradii, inloopradii en het aanbrengen van stofgroeven.

Maar er zijn ook unieke situaties waarin een op maat gemaakte oplossing is vereist, waarbij een geheel nieuw gereedschap ontworpen moet worden. Om u meer inzicht te geven in het proces van het realiseren van een op maat gemaakte oplossing lichten we in deze blog een voorbeeld case van Eurostamp Tooling uit. Zo laten we u stap voor stap het hele proces zien. In dit geval is dat het proces van het ontwikkelen van een gereedschap voor verstevigingsribben.

Speciaal verstijvend ribvormend gereedschap van Eurostamp

Laten we beginnen met een beknopte uitleg. Verstevigende ribben zijn een bepaald type lange inkepingen in plaatwerk, welke worden gebruikt om het plaatwerk te verstevigen of voor design overwegingen. Dan hebben we ook nog verstijvingsribvormingsgereedschappen. Deze worden veel gebruikt om ribben te vormen om plaatwerk te verstijven en te stabiliseren, vloeistoffen af te voeren of draden te verbergen. De hoogte van beide gereedschappen zorgt ervoor dat ze inzetbaar zijn op verschillende werkplekken.

Een klantspecifieke gereedschap oplossing

In sommige situaties is een unieke oplossing vereist en wordt een speciale tool in samenspraak met de klant ontworpen. De eerste stap in dit proces is de eerste beoordeling. Dat houdt in dat er gegevens verzameld moeten worden. Te beginnen met welk werkstuk er gevormd gaat worden.

Vervolgens wordt gekeken naar welk type gereedschap nodig is om het werkstuk aan alle eisen te laten voldoen. We vragen verder om nauwkeurige informatie over de kantbank van onze klant. Denk hierbij aan het type model, de gereedschapsstijl, de lengte en het tonnage.

In de situatie die we in deze blog uitlichten heeft de klant om een gereedschap gevraagd voor het werken met 2 mm rvs. 

Ontwerpproces special tools - Landré

Het haalbaarheidsonderzoek

Na het verzamelen van de benodigde informatie gaat het technische bureau van de desbetreffende leverancier aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek. Zijn de uitkomsten uit het onderzoek positief, dan wordt er een 3D tekening van de speciale tool ontworpen. Deze is uiteindelijk nodig om het werkstuk te maken.

Zo is voor de klant in deze blog een speciaal gereedschap voor radiusbogen ontworpen, terwijl de andere 90⁰ bochten met een andere opstelling zijn gevormd, met behulp van standaard gereedschappen. In dit soort situaties wordt altijd samen met de klant gekeken naar hoeveel opstellingen er nodig zijn, zodat gezamenlijk de juiste keuzes worden gemaakt.

Het testen van het prototype van het gereedschap

Wanneer het voorstel op basis van de 3D tekening goedgekeurd is wordt de klant verzocht om materiaalmonsters aan te leveren. Hiermee worden diverse testen uitgevoerd met een prototype van het speciale gereedschap. Het maken van een prototype van het te produceren kantbankgereedschap is een extra stap om ervoor te zorgen dat het gereedschap volledig voldoet aan de verwachting van de klant.

Dit is niet de standaard procedure, maar in deze unieke situatie met klantacceptatie is wel een prototype geproduceerd. Dit was van fundamenteel belang, omdat het verstijven van ribvorming meer kracht vereist dan andere buigbewerkingen. Door het realiseren van een prototype kon de tonnage en de sterkte worden geverifieerd, waardoor fouten tijdens de productie van het echte gereedschap zijn voorkomen. Uiteindelijk is hiermee dus tijd en geld bespaard.

Haalbaarheidsonderzoek voor special tools - Landré
Grondig testen van prototypes special tools - Landré

Complexe vraagstukken vereisen grondig testen

Bent u een kantbank operator? Dan weet u vast wel dat theoretische berekeningen vaak niet goed genoeg zijn. Vooral als het gaat om complexe vraagstukken vergelijkbaar met het vraagstuk in deze blog. Een nauwkeurig gereedschap dat volledig voldoet aan de vraag van de klant kan alleen worden verkregen door zeer grondig te testen en door kwaliteitscontroles uit te voeren.

Zo heeft Eurostamp, dealer van eersteklas kantpersgereedschap voor de plaatverwerkende industrie, een testruimte tot hun beschikking. Hier voeren ze specifieke testen en studies uit om de juiste afmetingen voor gereedschappen te verkrijgen en de beste buigoplossingen te bieden.

De definitieve verificatie en productie

Wanneer alle testen en controles zijn uitgevoerd wordt het gereedschap gemeten met uiterst nauwkeurige meetinstrumenten om de maattoleranties te verifiëren. Vervolgens wordt ook het werkstuk op dezelfde manier gemeten. Zo wordt ervoor gezorgd dat de vorm overeenkomt met de tekening die door de klant aan het begin van het proces is aangeleverd. Zijn alle testresultaten positief? Dan wordt de productie gestart. Met als resultaat het uiteindelijke gereedschap.
Verificatie van special tools - Landré
Productie van special tools - Landré

Eurostamp Tooling biedt Italiaanse uitmuntendheid

Deze blog hebben wij in samenwerking met Eurostamp Tooling geschreven, waarbij de beschreven klantspecifieke oplossing van het begin tot het einde is behandeld door de technische afdeling van Eurostamp. Eurostamp is een Italiaans bedrijf dat kantpersgereedschappen produceert vanaf ruw staal: van het ontwerp en fabricage tot aan de afwerkings- en markeerfases. Mede hierdoor kunnen ze een breed aanbod kantpersgereedschappen leveren waarmee de meeste producten gezet kunnen worden.

Hopelijk heeft u na het lezen van deze blog een beter beeld bij hoe onze dealer van kantpersgereedschappen in zulke situaties te werk gaat. Bent u op zoek naar een speciale tool? Dan kunt u er op rekenen dat Eurostamp Tooling en Landré altijd actief met u meedenken en nauwkeurig en efficiënt reageren op uw verzoeken, zelfs op de meest urgente en unieke. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de catalogus of neem contact met ons op.

Picture of Mark Krul
Mark Krul

Landré
Sales Engineer

Picture of Roel van Remmen
Roel van Remmen

Landré
Verkoop Binnendienst