Phoenix 3D Metaal

Klantcase - Phoenix 3D Metaal

Het geheim is het perfectioneren van de techniek

De afgelopen tijd hebben we een aantal bijzondere klantcases voorbij zien komen, maar deze keer vertellen we u graag het interessante verhaal van Phoenix 3D Metaal. Een vooruitstrevend bedrijf gespecialiseerd in plaatwerk, waaronder 2D lasersnijden, 3D lasersnijden, kanten, robotkanten, walsen, lassen, persen, stiftlassen, puntlassen, etc. Een organisatie die altijd op zoek is naar vernieuwing. Dit doen ze door onder andere te kijken naar hoe ze processen binnen het bedrijf slimmer kunnen maken. Met dit in het achterhoofd hebben ze de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de modernisering van hun machinepark. Natuurlijk willen we daar meer over weten, want waarom hebben ze gekozen om te investeren en hebben ze uiteindelijk hun doel hiermee bereikt? Bent u net als ons nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.

Wij zijn niet nieuw, maar wel vernieuwend

Een aantal jaren geleden kwamen ze door deze strategische koers tot de conclusie dat de huidige machines versleten waren. Ze konden niet meer bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Het moment om een keuze te maken, waarbij Phoenix 3D Metaal als vooruitstrevend bedrijf uiteraard de keuze maakte om te gaan investeren. Iets waar wij ze de afgelopen jaren mee hebben kunnen helpen.
Uiteraard zijn we ten eerste geïnteresseerd in de kernactiviteiten van Phoenix 3D Metaal. Waar houdt het bedrijf zich mee bezig en waarom worden ze gezien als de specialist in plaatwerk. Iets wat Jan-Willem van Hooft, eigenaar van Phoenix 3D Metaal, maar al te graag, natuurlijk vol passie, aan ons vertelt. “Sinds 1960 zijn wij specialist in plaatwerk en sinds 1998 veranderen wij metalen platen in 3D eindproducten met een high-end uitstraling. We zijn dus zeker niet nieuw in de industrie, maar wel vernieuwend! We blijven continu op zoek naar hoe het slimmer kan. Dit bracht ons bij een technologie waarvan het principe uitblinkt door eenvoud: rubberpersen. De naam zegt het eigenlijk al, we gebruiken een rubberkussen om metaal te vormen. Een techniek die we de afgelopen jaren, als enige in Nederland, hebben geperfectioneerd.”

Modernisering

Het perfectioneren van het rubberpersen is in de afgelopen jaren samengegaan met de uitbreiding van het bedrijf. Zo hebben ze geïnvesteerd in de modernisering van hun machinepark en hebben ze strategische keuzes gemaakt in relatie tot de koers die ze willen varen. Phoenix 3D Metaal zet nu vol in op een persoonlijke en projectmatige aanpak bij ieder vraagstuk dat ze binnenkrijgen. Jan-Willem vervolgt zijn verhaal: “Onze engineers begeleiden bijvoorbeeld ieder project van het allereerste gesprek tot aan de opstart van ‘series’. Daarnaast zet een ISO certificaat, continue verbetering en de kwaliteitscontrole het niveau van de complete organisatie nog eens kracht bij.”.
Sinds 2017 vormen Jan-Willem van Hooft en Bernard van der Poel als eigenaren het management van Phoenix 3D Metaal. Hierbij hebben ze één duidelijk doel die ze met alle werknemers nastreven: de wereld kennis laten maken met de ongekende mogelijkheden die rubberpersen biedt.
Phoenix 3D Metaal

Meer flexibiliteit tussen de kantbanken

Een aantal jaren geleden kwamen ze door deze strategische koers tot de conclusie dat de huidige machines versleten waren. Ze konden niet meer bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Het moment om een keuze te maken, waarbij Phoenix 3D Metaal als vooruitstrevend bedrijf uiteraard de keuze maakte om te gaan investeren. Iets waar wij ze de afgelopen jaren mee hebben kunnen helpen.
Jan-Willem legt ons uit hoe ze tot de keuze zijn gekomen om te investeren. “Bij de eerste aanschaf waren de oude machines versleten en aan vervanging toe, zeker als je vernieuwend wilt blijven. Op een later punt is het natuurlijk puur ter uitbreiding van de capaciteit. Wat nodig was, zeker toen we keken naar de huidige bezetting van de kantbanken gecombineerd met onze forecast. We hadden meer capaciteit nodig, meer flexibiliteit tussen de kantbanken en we wilden graag uniforme besturingen.”
Vervolgens zijn ze de zoektocht gestart en hebben ze meerdere merken vergeleken. “Uiteindelijk zijn we bij Ermaksan uitgekomen vanwege de uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding en de mogelijkheid van verlengde garantie”, aldus Jan-Willem. Dit heeft inmiddels geresulteerd in 5 Ermaksan kantbanken en 1 Ermaksan guillotine schaar.

5 kantbanken met één type besturing

De meest recente toevoeging aan het machinepark is de Speed Bend Seat 12.60: een 6-assige CNC gestuurde kantbank met Delem 66 besturing. Een machine die is ontworpen voor snelheid in combinatie met een hoge capaciteit en kwaliteit. Zoals al eerder aangegeven heeft Phoenix 3D metaal bij hun investeringen heel bewust gekozen voor een en dezelfde type besturing op alle kantbanken, in dit geval Delem 66. Volgens Jan-Willem hebben ze hiervoor ook een duidelijke reden: “Doordat alle kantbanken dezelfde besturingen hebben kunnen alle kant’ers en operators van de afdelingen PD&S en Productie omgaan met alle machines.”.
Phoenix 3D Metaal werkt nu al weer een poosje met alle Ermaksan machines en is zeker tevreden over het resultaat. “We hebben nu 5 Ermaksan kantbanken die samen het hele werkveld afdekken én elkaar overlappen. Hierdoor kunnen ze als elkaars back-up dienen, waardoor er altijd plaats is om bepaalde producten te kanten.”.

Blik op de toekomst

De strategische koers die is ingezet door Jan-Willem en Bernard wordt natuurlijk de aankomende jaren verder uitgevoerd, waarbij we Phoenix 3D Metaal als terugkerende klant graag blijven volgen. Ook wij zijn namelijk nieuwsgierig naar wat de volgende stap gaat zijn en hoe ze het rubberpersen nog verder kunnen perfectioneren. Zo zijn ze bijvoorbeeld al aan het kijken hoe ze een cobot kunnen koppelen aan de Ermaksan kantbank. Dus als het aan ons ligt, wordt vervolgd …

Voor meer informatie:

Geinteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over de Ermaksan Speed Bend of een andere Ermaksan machine? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!