3D printen van End of Arm tooling, doen?

3D Print End of Arm Tooling

Robotarmen worden voor verschillende toepassingen gebruikt en eigenlijk in iedere industrie vinden wij ze wel terug. Denk hierbij aan voor pick & place werkzaamheden, sorteren van producten, lassen, boren etc. Met andere woorden, robotarmen zijn niet meer weg te denken uit de productiefaciliteiten. Dat komt door de snelheid waarmee ze werken, ze zijn 24/7 inzetbaar, de nauwkeurigheid waarmee gewerkt kan worden én de weinige fouten die er gemaakt worden.

Maar hoe kan 3D printen hier dan een rol in spelen?

End of Arm tooling (EOAT)

Robotarmen worden ingezet voor taken als inspecteren, sorteren, controleren, verspanen en ga zo maar door. De End of Arm tool (de hand van de robot waarmee iets uitgevoerd wordt) wordt geselecteerd op basis van de functie die deze moet uitvoeren. Zoals iets vastgrijpen, verplaatsen of lassen. Alhoewel er veel standaard kant-en-klare End of Arm tooling beschikbaar is, zijn er ook producten en eindgebruikers die juist vragen om een uniek gevormde End of Arm tooling. Veel van deze tools worden nu nog uit licht metalen freesdelen opgebouwd, maar zouden in veel gevallen beter geprint kunnen worden.

Wat er komen gaat..

Het 3D printen van End of Arm tooling biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. De 3D-printtechniek levert naast lead time verkorting ook een gestroomlijnder en meer iteratief ontwerpproces op. Hierdoor kan functionaliteit worden toegevoegd tegen minimale kosten.
Lees in de klantcase van Havatec hoe zij dit tot in de perfectie beheersen.

Het gewicht en ontwerpproces

Geprinte End of Arm tooling zijn lichter dan tools die middels verspanende of giet technieken worden gefabriceerd. Dit komt door holle structuren, vrijheid van design en optimalisatie van het product. Door het lichtere gewicht kunnen de robots sneller bewegen en zorgen ze voor minder slijtage aan de robotarm waardoor deze minder vaak door storing stil zal komen te staan.

Voorbeeld End of Arm tooling

End of Arm tooling wat geprint is, kan zonder extra kosten geoptimaliseerd worden. Men heeft volledige vrijheid bij het ontwerpen. Zo kunnen geïntegreerde vacuumkanalen direct meegeprint worden, en kan een samengesteld onderdeel teruggebracht worden naar 1 onderdeel waardoor men geen tijd meer kwijt is aan assemblage. Deze voordelen kosten niks en leveren juist een besparing op.

Huidige levertijden

De levertijden rijzen tegenwoordig de pan uit. Het duurt soms wel weken tot maanden voordat iets geleverd kan worden. Bij het 3D printen is dit niet het geval. Men zou als het ware de volgende dag al het product in huis kunnen hebben. Voorraden zijn hierdoor niet meer nodig. Mocht er ook een wijziging zijn in het design van de End of Arm tool, dan is de drempel om dit door te voeren ook niet groot meer aangezien het zo makkelijk en snel geleverd kan worden.

Picture of Hasan Duran
Hasan Duran

Landré
Sales Engineer 3D Printing