De digitalisering van de orthopedische markt

Lees alles over de digitalisering van de orthopedische markt bij Landré

In dit artikel

Additive Manufacturing, oftewel 3D printen, kent vele voordelen. Vooral voor het produceren van unieke, klantspecifieke oplossingen. Met deze reden wordt 3D printen ook in de orthopedische branche steeds vaker toegepast.

In de orthopedische en revalidatiebranche wordt steeds meer gebruik gemaakt van 3D printing en scanning. In de basis zijn het vrij traditionele markten waarin veel werkzaamheden nog steeds met de hand worden uitgevoerd. Echter, de laatste tijd zien we dat er stap voor stap meer acceptatie komt voor Additive Manufacturing. Dit komt doordat het o.a. de mogelijkheid biedt om makkelijk en snel te produceren. In de nabije toekomst zal deze ontwikkeling naar digitalisering naar onze mening dan ook zeker gaan toenemen. Het resultaat gaat zijn dat orthopedische hulpstukken steeds vaker middels Additive Manufacturing geproduceerd zullen worden.

De voordelen van digitalisering

De orthopedische en revalidatiebranche staat aan de vooravond van digitalisering. Waarom? Er komen steeds handzamere/gebruiksvriendelijke 3D scanners en de software wordt alsmaar beter en slimmer (denk aan alle mogelijkheden door Artificial Intelligence). Hierdoor worden de mogelijkheden alleen maar groter en daarnaast ook toegankelijker. Zeker voor de orthopedische industrie.

Door te digitaliseren ontstaat uiteindelijk een beter product dat in één keer goed is (patiënt specifiek) en direct perfect past (one-time-fit). Het resultaat is dat het draagcomfort van het orthopedische hulpstuk ook aanzienlijk beter wordt. Een verbetering die de patiënt gelukkiger zal maken. Een win-win situatie als u het ons vraagt.

In de markt zien we dan ook terug dat de bedrijven die digitaliseren niet meer terug willen. Handmatige werkzaamheden, zoals gipsen en schuren, hoeven niet meer plaats te vinden. Dit resulteert in minder werkuren, een schonere werkomgeving en een efficiënter proces.

Vang de toenemende vraag naar hulpstukken door vergrijzing op

Zoals u wellicht weet is er al jaren sprake van vergrijzing, waardoor de vraag naar orthopedische hulpstukken toeneemt. Dit kunt u heel goed opvangen door te digitaliseren en de overstap te maken naar 3D printen. Zo bent u in staat om met hetzelfde aantal orthopeden toch meer te produceren. Door de snelheid die de digitalisering u biedt kunt u meer produceren en ook patiënt specifieker produceren. Patiënten hoeven hierdoor minder vaak terug te komen voor correcties of nastellen.

De verwachting is dan ook dat de processen in de orthopedische markt steeds verder gedigitaliseerd worden. Net als we dit enkele jaren geleden al gezien hebben in de dentale wereld.

Waarom u moet kiezen voor het 3D printen van orthopedische hulpstukken

Middels deze blog hebben wij u een klein inkijkje gegeven in wat de digitalisering betekent voor de orthopedische en revalidatiebranche. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen op te noemen, waardoor bedrijven ervoor kiezen om de overstap maken. Wij hebben deze ook nog even kort voor u op een rijtje gezet:
Orthopedische hulpmiddelen - Landré
Ontdek meer over het 3D printen van prothesen bij Landré
Wilt u meer weten over de voordelen of wilt u in gesprek over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Laat het ons weten! Wij kunnen u nog meer inzicht verschaffen aan de hand van casestudies of een demonstratie. Ideaal wanneer u meer wilt weten over hoe u de eerste stappen zet naar een digitale productielijn en welke hard- en software u daarvoor nodig heeft.

Whitepaper: de transformatie van de prothesen en orthesen productie

Wilt u meer weten over de voordelen wanneer u ervoor kiest om prothesen en orthesen middels Additive Manufacturing te produceren? Download dan het whitepaper ‘De transformatie van de prothesen en orthesen productie’. U krijgt o.a. inzicht in wat er allemaal voor nodig is om de overstap te maken naar digitale productie. Daarnaast worden de voordelen uitgelicht van het implementeren van digitale workflows. 

Picture of Hasan Duran
Hasan Duran

Landré
Sales Engineer 3D Printing