Een 5-assige freesmachine & de financiële voordelen

Ontdek de voordelen van 5-assig bewerken bij Landré

7 redenen waarom u 5-assig bewerken zou moeten overwegen

Binnen de branche weten veel bedrijven niet zeker of 5-assig bewerken zinvol is voor hun bedrijf. Veel gehoorde reacties om de overstap niet te maken zijn:

  • Nee, daar zijn mijn producten niet geschikt voor. Ik heb geen hightech werk.
  • Waarom zou ik zo’n machine moeten aanschaffen? Ik kan het veel sneller door de producten snel om te spannen.
  • Ik programmeer altijd alles aan de machine en met een 5-asser wordt dit mij veel te ingewikkeld.
  • Weet je wat zo’n machine kost? Die krijg ik nooit terugverdiend.
Dit zijn allemaal argumenten die bij ons vaak genoemd worden door bedrijven als ze niet goed naar alle voor- en nadelen hebben gekeken van 5-assig bewerken. Zo is er bijvoorbeeld niet gekeken naar de kosten en ook vooral niet naar wat het kan opleveren voor een bedrijf en de klantenkring. Met deze reden geeft onze specialist Michel Bult middels dit artikel meer inzicht in 5-assige bewerkingen en de voordelen.

Investeren in een 5-assige freesmachine lijkt misschien overdreven voor veel CNC verspaners. Echter, deze machines bieden wel de mogelijkheid om het concurrentievermogen en de winstgevendheid aanzienlijk te verbeteren. Waarom? Dat leggen we natuurlijk graag uit. Wij geven u in deze blog 7 redenen waarom u 5-assig bewerken zou moeten overwegen.

1. Nieuwe mogelijkheden en kansen voor uw bedrijf

Wist u dat een 5-assig bewerkingscentrum de totale productietijd verkort van een in één opspanning compleet gefreesd product? Hierdoor zal uw productiviteit bij het maken van complexe onderdelen voor vele toepassingen maximaliseren. Door deze betere efficiëntie en mogelijk lagere kosten van een product wordt u in staat gesteld om met uw product toch succesvol te concurreren. Dit kan in de food of technische sector, machinebouw of consumentenproducten en tal van andere sectoren. 

2. 5-assig bewerken is niet alleen voor speciale bewerkingen

Meer dan 50% van de onderdelen die in machinefabrieken of gereedschapmakerijen worden geproduceerd moeten aan 4 of 5 zijden worden bewerkt. Met een 5-assige freesmachine heeft u een efficiëntere manier om deze onderdelen te vervaardigen, zodat u uw concurrentiepositie kunt verstevigen. Zelfs wanneer het gaat om minder complexe producten. 

3. Lagere arbeidskosten per onderdeel

Elke keer wanneer een operator een onderdeel aanraakt en opnieuw opspant op een 3-asser nemen de kosten toe. Hierdoor verhogen ze de productiekosten en dat verlaagt uiteindelijk uw winstmarge. Iets dat u natuurlijk wilt voorkomen, aangezien het zo moeilijker wordt om te concurreren voor projecten.

Wanneer u 5-assig bewerken wilt overwegen is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid tijd die een operator nodig heeft. Denk hierbij aan het elke keer opnieuw omspannen voor een andere zijde, het exact op de juiste positie in de klem plaatsen van het product om maatafwijkingen te voorkomen (hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de Renishaw taster) en dan vervolgens nog het bewerken starten. Een 5-assige machine elimineert deze handelingen en bespaart zo tijd, aangezien de bewerking van de 5 zijden in één keer kan worden uitgevoerd.

Alles over 5-assig bewerken bij Landré

4. Verlaag de programmeerkosten en breidt de interne kennis uit

In plaats van programma’s te maken voor meerdere bewerkingen maakt uw werkvoorbereider of programmeur voor een 5-assige machine een enkel CAD/CAM-bestand om één programma te maken. Dit verlaagt de programmeerkosten aanzienlijk. Een andere positieve bijkomstigheid is dat u op deze manier de mogelijkheid heeft om mensen bij het productieproces betrokken en gemotiveerd te houden, aangezien u de operator zelf programma’s kunt laten maken. 

5. Minder opspanmiddelen nodig

Een ander financieel voordeel van een 5-assig bewerkingscentrum is dat u alle bewerkingen in één bewerking uitvoert, waardoor u veel kostbare opspanmiddelen kunt voorkomen. Ook een overweging waard: op een 3-asser moet u die meerdere opspanningen altijd weer op de machine plaatsen en afstellen. 

6. Maak optimaal gebruik van uw vloeroppervlak in de productieruimte

Veel bedrijven denken hier niet bij na, maar een mooie bijkomstigheid wanneer u uitbreidt met een 5-asser kan zijn dat andere 3-assige machines overbodig worden. Hierdoor ontstaat er weer meer vloeroppervlak in uw productieruimte.

Echter, vaker zien we dat deze 3-assige machines kosteneffectiever worden, aangezien ze na de komst van een 5-asser alleen nog worden ingezet om minder complexe producten te produceren. Door de langere cyclustijden die de complexere producten op een 5-asser vaak hebben kan de operator in de tussentijd de eenvoudige 3-assige producten op de andere machine bewerken. Uw 5-asser produceert in deze tijd natuurlijk gewoon door. 

7. Een hoger aantal spiluren

Een 5-assige freesmachine heeft een hoger aantal spiluren door de langere cyclustijden van de complexere producten. Het product kan zonder onderbreking in één bewerking worden voltooid. Per saldo betekent dit dat de machine meer uren besteedt aan het maken van producten zonder onderbrekingen. U hoeft het product nu namelijk niet meer opnieuw om te spannen voor een 2e, 3e of 4e bewerking van een andere zijde. 

Is 5-assig bewerken zinvol voor uw bedrijf?

Hopelijk heeft u door deze redenen meer inzicht gekregen in 5-assig bewerken en kunt u nu de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Wellicht komt u op deze manier tot de conclusie dat 5-assig bewerken toch wel zinvol is voor uw bedrijf. Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u hier met één van onze specialisten over praten om te kijken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren u geheel vrijblijvend.

Haas Automation heeft een uitgebreid programma met 5-assige modellen in vele verschillende afmetingen en specificaties, waarbij u de mogelijkheid heeft voor wel of geen automatisering.

Foto van Michel Bult
Michel Bult

Landré
Sales Engineer Verspaning