3D printers voor machinebouw

Snel van ontwerp naar product dankzij Additive Manufacturing

Wist u dat u met 3D printers in de machinebouw nieuwe mogelijkheden hebt op het gebied van ontwerp- en productieprocessen? Zo kunt u met de inzet van de nieuwste 3D printtechnieken op een gestroomlijnde en efficiënte wijze doorlooptijden verkorten. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om gecompliceerde onderdelen snel en eenvoudig vanuit één ontwerp te produceren met zo min mogelijk materiaal. Uiteraard voldoen de 3D geprinte onderdelen volledig aan alle gestelde (machine)eisen. Het inzetten van 3D printers in de machinebouw industrie zorgt ervoor dat er nieuwe manieren ontstaan voor ontwerpen en produceren.

De machinebouw industrie is aan het veranderen

Doorgaans worden machine- en productielijnonderdelen geproduceerd met traditionele productiemethodes, zoals CNC-bewerken en spuitgieten. Wij zien echter steeds vaker dat deze traditionele processen niet meer helemaal aansluiten bij de veranderende marktomstandigheden. Bedrijven streven steeds meer naar efficiëntie en willen een bepaalde meerwaarde creëren voor hun klanten. Met deze reden gaat men ook in de machinebouw op zoek naar mogelijkheden om het ontwerp- en productieproces te optimaliseren. Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden om:

 • Klanten unieke / op maat gemaakte oplossingen aan te bieden tegen lage kosten;
 • De efficiëntie van de productielijn te verbeteren met lichtgewicht, kwalitatieve onderdelen;
 • De uptime van de apparatuur te maximaliseren;
 • En om de voorraad te verlagen door Spareparts te produceren, ‘on demand’ en ‘on location’.

Gezien bovenstaande punten adviseren wij onze klanten in de machinebouw dan ook om eens te kijken naar additieve productiemethodes. 3D printing opent namelijk een nieuwe wereld vol met kansen voor de productie van machine- en productielijnonderdelen, zowel voor originele als voor reserveonderdelen.

Verbeter de uptime van uw machines

Om uw productielijn te optimaliseren door middel van Additive Manufacturing adviseren wij 3D printers met de bekende Multi Jet Fusion technologie. Deze 3D printtechniek van HP zorgt voor een verbetering van de uptime van uw productielijn en machines. Tevens bent u met deze technologie in staat om snel lichte, geometrische complexe onderdelen op maat te maken. En dat tegen een betaalbare prijs. In vergelijking met andere 3D printtechnologieën biedt HP Multi Jet Fusion u snelheid, kwaliteitsvoordelen en ontwerpvrijheid.

Verder op deze pagina kunt u een overzicht van onze 3D printers vinden die geschikt zijn voor de machinebouw industrie.

Toepassing

 • Functionele onderdelen

Voordelen
 Kortere doorlooptijden

 Kostenbesparend
 Exact aanpassen van onderdelen aan de gewenste eisen
 Productiviteitsverbetering
 Snel complexe onderdelen printen als één geheel

Ontwerpaanpassingen doorvoeren zonder extra kosten
Generative design (gewichtsreductie)

3D printers voor de machinebouw industrie

3D printers voor het onderwijs: HP MJF 340 - Landré

HP Multi Jet Fusion 540

€ 91.180,-

 

Specificaties

 • Bouwvolume: 332 x 190 x 248 mm
 • Laagdikte: 0,08 mm
 • Bouwsnelheid: 2,340 cmᶟ/u
 • Resolutie: 1.200 dpi
 • Printer dimensies: 1.565 x 955 x 1.505 mm
3D printers voor het onderwijs: HP MJF 580 - Landré

HP Multi Jet Fusion 4200

€ 275.495,-

 

Specificaties

 • Bouwvolume: 380 x 284 x 380 mm
 • Laagdikte: 0,07 – 0,12 mm
 • Bouwsnelheid: 4.000 cmᶟ/u
 • Resolutie: 1.200 dpi
 • Printer dimensies: 2.210 x 1.200 x 1.448 mm
3D printers voor het onderwijs: HP MJF 580 - Landré

HP Multi Jet Fusion 580

€ 117.855,-

 

Specificaties

 • Bouwvolume: 332 x 190 x 248 mm
 • Laagdikte: 0,08 mm
 • Bouwsnelheid: 2,340 cmᶟ/u
 • Resolutie: 1.200 dpi
 • Printer dimensies: 1.565 x 955 x 1.505 mm
3D printers voor het onderwijs: HP MJF 580 - Landré

HP Multi Jet Fusion 5200

€ 335.000,-

 

Specificaties

 • Bouwvolume: 380 x 284 x 380 mm
 • Laagdikte: 0,08 mm
 • Bouwsnelheid: 5.058 cmᶟ/u
 • Resolutie: 1.200 dpi
 • Printer dimensies: 2.210 x 1.268 x 1.804 mm

Hoe werkt de HP Multi Jet Fusion 3D printtechnologie?

HP Multi Jet Fusion is een relatief nieuwe 3D printtechnologie die kansen biedt op het gebied van complexe, kostenefficiënte onderdelen. Zowel voor seriematige productie als voor afzonderlijke onderdelen of batchproductie met meerdere onderdeelnummers. De sterke, multifunctionele thermoplast (Multi Jet Fusion) is perfect voor (voor-)productie en reserveonderdelen. In vergelijking met de SLS 3D printtechnologie (Selective Laser Sintering) vertoont de Multi Jet Fusion techniek meer consistente isotrope mechanische eigenschappen, een hoge oppervlakte afwerking en een zeer fijne resolutie.

Hoe deze techniek werkt? Dat leggen wij u graag uit. Door middel van de inkjet-techniek wordt selectief fusing en detailing agent op een bed van nylonpoeder aangebracht. Vervolgens wordt dit door verwarmingselementen tot één vaste laag samengesmolten. Na iedere laag wordt het poeder verdeeld over het bed. Dit proces blijft zich herhalen totdat het gewenste onderdeel compleet is. Na afloop wordt het gehele poederbed (inclusief ingekapselde delen) verplaatst naar het bewerkingsstation om het grootste gedeelte van het losse poeder te verwijderen. De onderdelen worden daarna gestraald om al het overige poeder te verwijderen. De laatste stap is de afwerkingsafdeling, waar de onderdelen eventueel getrommeld en/of gekleurd kunnen worden om de oppervlaktestructuur of het cosmetische uiterlijk te verbeteren.

Klantcases: optimaliseer, automatiseer
& versnel uw productie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van 3D printing in de machinebouw industrie en hoe andere bedrijven de 3D printtechnologie inzetten tijdens het productieproces? Download dan één van onderstaande klantcases.

Klantcase: Havatec

Kom meer te weten over hoe Havatec de HP Multi Jet Fusion 3D printtechnologie heeft ingezet om 3D geprinte onderdelen te produceren en te integreren in de ‘Wave’. U leest tevens hoe het bedrijf in staat is geweest om de productie te versnellen en hoe ze fouten van de operator konden voorkomen.

Vul het formulier in en wij sturen u de volledige klantcase.

 *
 *
 *
 *
 *

Klantcase: Van Raam

De HP Multi Jet Fusion 3D printtechnologie heeft Van Raam in staat gesteld om op korte termijn de efficiëntie van hun fietsonderdelenproductie te verbeteren. Het bedrijf kan nu kleine series onderdelen produceren voor hun Riskja fietsen en besparen direct op kosten en productietijd.

Weten hoe? Vraag dan de volledige klantcase aan.

 *
 *
 *
 *
 *