Sanders Machinefabriek | september 2019

13 september, 2019

Sanders Machinefabriek | september 2019

In de regio rond Eindhoven is sprake van een grote concentratie metaalbedrijven, waarvan een groot deel zich bezighoudt met verspanende bewerkingen. Een deel daarvan onderscheidt zich daarbinnen met een eigen specialisme. Sanders Machinefabriek in Westerhoven is daar een representatief voorbeeld van. Met 10 medewerkers concentreert het bedrijf zich op de productie van prototypes en 0-series voor machineonderdelen en frames in grote afmetingen en is daar succesvol in. Directeur Kees Sanders: “Door de toenemende vraag uit de regio hebben we onlangs de stap gezet naar de investering in een grootformaat portaalfreesmachine. Daarmee beschikken we over een grotere verscheidenheid aan bewerkingsmogelijkheden en kunnen we onze klanten nog beter bedienen.”

Kees Sanders: “Met een volle bezetting op onze bestaande bedfreesmachines en een toenemende vraag naar precisiebewerkingen op grote werkstukken zijn we op zoek gegaan naar een machine waarmee we onze bewerkingsmogelijkheden uit konden breiden. Omdat we op 0,01 mm nauwkeurig werken moest dat een bridgetype freesmachine met een vast portaal en een beweegbaar bed worden in plaats van een moving bridge type. Verder was een Z-hoogte van 1.500 mm en een groot en breed bed een belangrijke eis. Uiteraard ook een gestuurde kop en een groot gereedschapsmagazijn.”

Correa FOX 50 bridgetype

Samen met bedrijfsleider Jan Huybers bezocht Sanders de EMO in Hannover waar de Spaanse fabrikant Nicolás Correa een dergelijk type machine, een FOX 50, op de beurs demonstreerde. Kees Sanders: “Met een werkbed van 5.500 x 2.500 mm in een bridgetype constructie, exact wat we zochten. Ik kende het merk al uit m’n vroegere werkkring, waarvan de hoge betrouwbaarheid me was bijgebleven. Bovendien geeft Correa 5 jaar garantie op hun machines. Dat geeft ook aan dat het vertrouwen in je eigen product hoog is. De beursmachine kon bovendien snel geleverd worden, dus hebben we toen snel geschakeld.”

“Door de toenemende vraag uit de regio hebben we de stap gezet naar een investering in een grootformaat portaalfreesmachine. We beschikken nu over een grotere verscheidenheid aan bewerkingsmogelijkheden, zodat we onze klanten nog beter kunnen bedienen.”

Kees Sanders

Directeur, Sanders Machinefabriek

Prototypes vragen veel aandacht

“Voor veel bedrijven uit de regio maken we prototypes, waaronder prototypes voor een grote OEM-er in de semi-conductor industrie. Omdat we daarvoor alle bewerkingen in eigen huis doen, kunnen we snel en flexibel schakelen. Daarbij komt dat we beschikken over vakmensen die graag een stukje vakwerk willen leveren. Daarvoor programmeren ze zelf het werkstuk vanaf PC, stellen de machine in, spannen het materiaal op en nemen de productie geheel voor eigen rekening. Werkstukken staan daar soms tot enkele dagen op de machine. Is een prototype eenmaal productierijp, dan beperken we ons verder tot de 0-serie. Seriematig werk laten we aan anderen over. Dat past niet bij ons bedrijf. Voor de machines betekent dat, dat de nauwkeurigheid en procesbetrouwbaarheid belangrijker zijn de productiesnelheid,” licht Jan Huybers toe.

Frames en lange aluminium werkstukken

De nieuwe Correa portaalfreesmachine wordt door Sanders Machinefabriek voornamelijk ingezet voor bewerkingen aan frames en frees- en boorbewerkingen van aluminium werkstukken. Jan Huybers: “Frames langer dan 3,5 m konden we tot nu toe alleen bewerken door het frame, na één zijde te hebben bewerkt, 180º te draaien. Op de 5,5 m werktafel van de FOX 50 kunnen we een dergelijk groot frame nu in één keer bewerken, zonder het frame te moeten draaien. Bovendien maakt de grote tafellengte het mogelijk ook de kopse kanten te bewerken.”

Frezen met 10.000 toeren

Sanders heeft voor een aantal opties gekozen, waaronder een groter gereedschapsmagazijn met 80 posities, een grotere koeltank en de nieuwe UDX freeskop van Correa. De mechanisch aangedreven auto-index freeskop UDX is met de wereldwijd gepatenteerde dubbele Hirth-vertanding (positioneernauwkeurigheid van alle 0,02°) uitgevoerd en levert continu 10.000 omw./min. bij maximale continue snelheid zonder beperkingen en een buitengewoon hoog koppel. Jan Huybers: “Door de dubbele Hirth vertanding is de afwijking in de hoek nul. De hoge toeren hebben we nodig omdat de nieuwste generatie gereedschappen steeds meer zijn afgestemd op hoge toeren verspanen met een snelle voeding. Vooral wanneer je met kleine gereedschappen in aluminium freest, levert dat met hoge toeren een hogere nauwkeurigheid op.”

Programmeren op PC

Alle bewerkingen worden eerst met Hypermill op een PC naast de machine geprogrammeerd en gesimuleerd, voordat de programma’s naar de Heidenhain besturing worden gestuurd. Jan Huybers: “De nieuwe generatie Heidenhain 640 besturing met een groot beeldscherm is weliswaar zeer uitgebreid, maar die gebruiken we niet voor programmering. Daarvoor biedt extern programmeren op de PC meer mogelijkheden. Waar we wel veel gebruik van maken zijn de apps die Correa speciaal voor deze besturing heeft ontwikkeld. Deze apps voor onder meer temperatuurmeting van kop, frame en kolom (Z-as), foutmeldingen en een resetfunctie op de wisselaar, zijn voor ons cruciaal. Daarmee kunnen we nagenoeg alles monitoren en waar nodig corrigeren.”

Vol bezet

De Correa FOX 50 is door monteurs van de Spaanse fabrikant en Landré, die het machinemerk in de Benelux vertegenwoordigt, ondersteund door Baetsen, specialist in machineverplaatsingen, inbedrijf gesteld. De portaalfreesmachine is inmiddels ¾ jaar in gebruik en is al vanaf het begin vol bezet. “Onze operator had al ervaring op een oudere Correa portaalmachine en kon na een korte training vrijwel direct aan de slag. Met in totaal vier verschillende freescentra, waaronder een 7-assige bedfreesmachine met indextafel, beschikken we nu over een breed gespreid machinepark. Waarmee we voor de komende jaren optimaal zijn uitgerust,” besluit Kees Sanders.

Tekst en beeld: Erik Steenkist

Geïnteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over Correa en de grootformaat portaalfreesmachines? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij kunnen niet wachten om kennis te maken en samen met u te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!

Categorieën

Laatste nieuws

Befo Almelo B.V. | oktober 2020

Befo Almelo B.V. | oktober 2020

In deze klantcase spreekt Landré met Jan en Nick Noeverman van Befo Almelo B.V.. Tien jaar geleden namen zij Befo Almelo over. Sinds 2019 hebben zij één van Ermaksans prachtmachines staan, namelijk: de Ermak Fibermak Gen-3. Na aankoop werd deze machine de allereerste …

TEQQ automatisering | september 2020

TEQQ automatisering | september 2020

Landré is recent een mooie samenwerking aangegaan met TEQQ. Een bedrijf gespecialiseerd in automatisering voor verspaning. Voor ons als specialist op het gebied van verspanen dus de ideale partner! We zijn de afgelopen periode druk bezig geweest om …

Formeta Metaalwaren B.V. | september 2020

Formeta Metaalwaren B.V. | september 2020

Formeta Metaalwaren B.V. is een toeleverencier voor diverse metalen producten. Dit doen ze naar eigen zeggen met vakmanschap, uiterste precisie en opvallende creativiteit. Wij spraken de eigenaar Duncan Winters over de aanschaf van hun eigen Ermaksan Fibermak Hawk en de overgang van een CO2 laser naar een fiber laser en de samenwerking met Landré.