Machinefabriek Otten B.V. | april 2020

30 april, 2020

Machinefabriek Otten B.V. | april 2020

Machinefabriek Otten B.V. is een van oorsprong Bredaas bedrijf dat zich specialiseert in verspanings-, las- en constructiewerk. De focus ligt op het maken van randapparatuur voor lasrobots. Denk hierbij aan safety schermen voor de robot, een track waarover de robot beweegt of een manipulator om een werkstuk rond te draaien. Voorheen werd al het grote freeswerk uitbesteed. In maart 2018 heeft Machinefabriek Otten B.V. de indrukwekkende Correa Fox-M 110 portaalfreesmachine aangeschaft, met het doel onafhankelijk en met meer precisie te kunnen produceren. Landré heeft deze machine verkocht en de levering en installatie is uitgevoerd door machinefabrikant Correa. Landré heeft begin dit jaar Machinefabriek Otten B.V. bezocht om een kijkje te nemen bij de nu volop producerende freesmachine. In deze klantcase nemen we u dan ook graag mee in het reilen en zeilen van Machinefabriek Otten B.V. en het verloop van de aanschaf van hun eigen Correa Fox-M 110.

Machinefabriek Otten B.V.

In 1885 is de grootvader va de heer Otten begonnen als zelfstandig lasser, wat een zeer indrukwekkend beroep was in die tijd. In 1887 richtte hij Machinefabriek Otten B.V. op, waar fietsen en lichtgasleidingen voor in woningen werden gefabriceerd. Later volgde de verkoop van auto’s en motoren en de fabricage van machines. Door de jaren heen in de kernactiviteit van het bedrijf regelmatig veranderd. Machinefabriek Otten B.V. heeft zich echter altijd weten aan te passen aan de behoefte van de klant. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich toegespitst op de fabricage van constructiedelen voor robot las-installaties. ”Blijkbaar helpt het om eigenwaarde toe te voegen, want handel is een lastige business”, aldus de heer Otten.

Uitbesteden of aanschaffen?

Meerdere factoren hebben voor Machinefabriek Otten B.V. de doorslag gegeven om de Correa freesmachine zelf in huis te halen. “Voorheen werd het grote freeswerk uitbesteed”, vertelt Otten. “Dit bracht enkele grote nadelen met zich mee; bijvoorbeeld hoge transportkosten en het risico op machinestilstand bij de derde partij. Wanneer mijn vaste toeleverancier een machinestoring of personele problemen had, moest ik uitwijken naar de gewone jobbers. Daardoor liepen de levertijden op tot 6 a 10 weken. Uiteindelijk hebben we het altijd met onze vaste leverancier op kunnen lossen, maar ik voelde me op een bepaald moment wel erg kwetsbaar. Groot freeswerk was stiekem van levensbelang voor mijn onderneming geworden,” licht de heer Otten toe.

Vertrouwen en continuïteit

Na het samenstellen van een shortlist zijn de heer Otten en zijn zoon naar EMO in Hannover gegaan, de aangewezen plek om verschillende machines te bekijken. “Enkele merken vielen bij voorbaat al af, omdat we zochten naar een specifiek type machine met een bepaald bereik, een bepaalde handigheid en precisie”, legt de heer Otten uit. Ook keken ze naar merken die een grote zekerheid konden bieden, alsmede een betrouwbare vertegenwoordiger. Al snel bleek Correa een zeer geschikte machinefabrikant, mede vanwege de aangeboden garantieperiode van 5 jaar. Dit was erg belangrijk voor de heer Otten. “Correa bestaat al een geruime tijd en heeft zich ruimschoots bewezen in kwaliteit en service. Daarbij is het voor mij belangrijk om vertrouwen te hebben in de continuïteit van de machinefabrikant. Ik kan ervan uitgaan dat de machine meer dan tien jaar werkt. Ook daarna weet ik dat Correa je niet in de steek laat of dat het bedrijf er ineens mee stopt.”  

Correa Fox-M 110 freesmachine

De Correa Fox-M 110 bleek een goede match voor Machinefabriek Otten B.V. Deze bijzonder indrukwekkende machine behoort tot het gantry type freesmachine. Bij het gantry type staat de tafel stil en beweegt een portaal over het bed. Hij kenmerkt zich door een hoge stijfheid, proces betrouwbaarheid en een lange levensduur. Met een gantry type freesmachine is er de mogelijkheid om boor-, frees- en zelfs draaibewerkingen uit te voeren. Machinefabriek Otten B.V. gebruikt de machine voor het frezen en boren. Dit model combineert de specifieke kenmerken van het type gantry waarmee men verzekerd is van een uitzonderlijke robuustheid, een grote veelzijdigheid en een hoge precisie bij de bewerking van middelgrote en grote onderdelen. Door de hoge thermische stabiliteit levert de Correa Fox-M 110 uitstekende resultaten zowel bij voorfreesbewerkingen als nabewerking in hoge snelheden. Deze laatste factoren waren doorslaggevend voor Machinefabriek Otten B.V., de Correa Fox-M 110 zorgt namelijk voor zeer precies freeswerk. Gezien het formaat van de machine moest er nog wel werkvloeroppervlakte vrijgemaakt worden alvorens de heer Otten tot de aankoop over kon gaan.

Geen ruis vanuit Landré

In het geval van Machinefabriek Otten B.V. werd de omplete levering en installatie door machinefabrikant Correa geregeld. Landré onderhoud, in de rol als vertegenwoordiger van Correa in Nederland, de eerste lijn contacten met klanten. Het eerste lijn contact met Landré heeft de heer Otten als erg fijn ervaren. Hij vertelt: ”Landré was geen onbekende voor ons. Wij hebben er zelfs in een ver verleden een draaibank aangeschaft. Landré staat bekend als een betrouwbare organisatie. Ze doen geen gekke dingen en dat is erg belangrijk voor een vertegenwoordigende organisatie.” De heer Otten noemde ook de duidelijke grenzen van Landré in de communicatie met de klant. ”Landré weet wat tot hun gebied behoort met betrekking tot communicatie en wanneer ze door moeten verwijzen naar Correa. Dit voorkomt ruis op de lijn.”

“Landré staat bekend als een betrouwbare organisatie. Ze doen geen gekke dingen en dat is erg belangrijk voor een vertegenwoordigende organisatie.”
Ben Otten

Directeur, Otten Machinefabriek B.V.

Korte aankoop- en opstartperiode
“Het aankoopproces moest allemaal vrij snel gaan. Mijn zoon, die met de machine zou gaan werken, kwam bijna van school. Voor die tijd moest de machine in principe staan. Uiteindelijk ging het zeker voor zo’n grote machine vrij vlot. De aankoop was in drie maanden geregeld. Daarna had Correa 9 maanden nodig om de machine te bouwen en te installeren.” De machine werd opgestart, waarna er een week training werd gegeven door Correa. De opstartfase na oplevering duurde ongeveer drie maanden. Hierna draaide de machine storingsvrij en kon de productie beginnen. Machinefabrikant Correa stond en staat nog altijd klaar om service te bieden, tot grote tevredenheid van de heer Otten. In de beginfase ging er onverhoopt een glasliniaal kapot en kwam er een dag later een monteur uit Duitsland. Toen hij het probleem niet op kon lossen kwam er een monteur uit Spanje, met een nieuwe liniaal. “Normaal gaat dit niet zo snel met een machine en storing van dit formaat. Machinefabrikant Correa is duidelijk gewend dat er veel druk staat op de werking van zulke grote en complexe machines”, knikt de heer Otten tevreden.

Grote mate van onafhankelijkheid, kwaliteit en nauwkeurigheid
Met de aankoop van de Correa Fox-M 110 machine zijn diverse problemen ruimschoots opgelost voor Machinefabriek Otten B.V. Dit wordt langzaam zichtbaar nu de machine enkele maanden daadwerkelijk productie draait. De heer Otten legt uit dat hij al concurrerend is met de meeste bewerkingen en dat deze machine nagenoeg dichtbij perfectie komt in nauwkeurigheid en stabiliteit. ‘’Zowel economisch als in de planning is het voordelig. We zijn zelf de baas en kunnen à la minuut de machine omstellen en het werk terugpakken.’’ Ook qua ontwikkeling heeft de huidige situatie zijn voordelen: ‘’We hebben besloten om bepaalde volgordes in de productie te wijzigen. We hebben dit nu zelf in de hand. Voorheen was dit logistiek niet mogelijk geweest. Maar ook de kwaliteit heeft een positieve draai gekregen. De kopstukken en bovenkanten van de onderdelen moeten erg specifiek op enkele honderdste mm bewerkt worden op een lengte van 6 meter. Met onze Correa machine is dit mogelijk omdat hij zeer nauwkeurig werkt. Bij de assemblage en montage van de onderdelen merken wij dan ook dat dit direct klopt,’’ besluit de heer Otten.

Inmiddels is de Correa Fox-M 110 al twee jaar in het trotse bezit van de heer Otten. De machine draait storingsvrij en er wordt met plezier mee gewerkt door onder andere de zoon van de heer Otten

Geïnteresseerd?

Bent u na het lezen van deze case geïnteresseerd in meer informatie over Correa en de gantry type freesmachines? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij maken graag kennis met u om samen te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Zo denken we bijvoorbeeld met u mee over hoe u met een nieuwe machine de productiviteit kunt verbeteren en uw concurrentiepositie kunt versterken. Uiteindelijk komen we zo altijd tot een passende oplossing die volledig bij uw productieproces aansluit.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!

Categorieën
Laatste nieuws
Nieuwe toevoeging aan leveringsprogramma: DAVI | januari 2021

Nieuwe toevoeging aan leveringsprogramma: DAVI | januari 2021

Landré presenteert met trots de nieuwste toevoeging aan haar leveringsprogramma. Vanaf 2021 is Landré officieel dealer van DAVI walsoplossingen. DAVI is ontstaan in 1966 in Italië en is ’s werelds grootste fabrikant van heavy-duty plaatwalsen, profielwalsen, en op maat gemaakte walsmachines. De filosofie van DAVI is geheel gebaseerd op …

ERIKS | december 2020

ERIKS | december 2020

In deze klantcase spreekt Landré met Ron Dikken en Roland Schepers van ERIKS Nederland. Sinds dit jaar hebben zij een nieuwe 2KW fiberlaser, de Ermaksan Raptor, staan in hun locatie in Elsloo. Na aanschaf van de Raptor kon de locatie Elsloo weer als back-up dienen voor de productie locatie in Rotterdam-Botlek. Stilstaan was verleden tijd en ook de locatie Elsloo is weer up to speed.