FMI Instrumed | juli 2020

28 juli, 2020

FMI Instrumed | juli 2020

EBM and DMLM technologies scaling for growth

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar spinal implants en andere orthopedische implantaten heeft FMI Instrumed de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in additieve productiemethodes, waaronder de 3D printtechnologie van GE Additive Arcam EBM en Concept Laser DMLM. In deze klantcase laten we u aan de hand van het verhaal van FMI Instrumed zien wat de mogelijkheden zijn van deze 3D printtechnologieën voor de medische sector.

Groeiende vraag naar orthopedische implantaten

De verwachting is dat de markt voor orthopedische implantaten de aankomende jaren aanzienlijk zal gaan groeien. Dit komt door de steeds ouder wordende bevolking en het feit dat het aantal operaties de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Als reactie op deze toenemende vraag heeft FMI Instrumed besloten om hun capaciteiten op het gebied van Additive Manufacturing de aankomende jaren verder uit te breiden. FMI Instrumed ontwerp, produceert en assembleert kwalitatieve mechanische componenten en modules voor onder andere de medische sector. Hierbij helpen ze hun klanten om de meest elementaire of uitdagende ideeën om te zetten naar innovatieve, hoogwaardige producten. Het bedrijf wordt op het gebied van additieve productiemethodes inmiddels gezien als pionier. Sinds 2012 hebben ze aanzienlijk geïnvesteerd in de eigen R&D afdeling en zijn ze door middel van samenwerkingsverbanden in staat geweest om te anticiperen op de adoptie van additieve productiemethodes in de medische sector. Hier hebben ze vervolgens ook direct de bedrijfsstrategie op afgestemd.

Met de mogelijkheden van EBM en DMLM klant specifieke oplossingen definiëren

Vandaag de dag bestaat het machineportfolio van FMI Instrumed uit machines met zowel de Electron Beam Melting (EBM) technologie als de Direct Metal Laser Melting (DMLM) technologie. De eerste Concept Laser M2 Cusing Multilaser werd in 2016 aangeschaft en al snel volgde in 2017 de tweede Concept Laser M2, waardoor de commerciële, seriematige productie van titanium spinal implants van start kon gaan in de vestiging in Schiedam. In deze periode heeft FMI in samenwerking met een strategische partner uit de VS tevens de eerste drie Arcam EBM Q10 Plus machines aangeschaft. Hiermee konden ze in de andere vestiging in Tilburg 30.000 spinal implants produceren.

Henk Jansen, managing director bij FMI Instrumed, geeft aan Additive Manufacturing niet als een op zichzelf staand proces te zien, maar juist als een integraal onderdeel van het gehele productieproces. Met deze reden heeft het bedrijf in beide vestigingen naast de vijf additieve machines ook traditionele CNC freesmachines en andere nabewerkingsgereedschappen staan. Deze ‘alles onder één dak’ strategie zorgt voor een goedlopend productieproces, van poeder tot aan een volledig afgewerkt product. Met de keuze uit en kennis over de EBM en DMLM 3D printtechnologieën is FMI Instrumed in staat om flexibel te zijn, zodat ze voor bestaande en nieuwe klanten de best mogelijke aanpak kunnen definiëren.

Gevalideerd productieproces voor een kwalitatief eindresultaat

Wanneer de spinal implant eenmaal additief is vervaardigd dient deze nog wel enkele processen te doorlopen, van nabewerking en reiniging tot aan de afwerking. Naast de bewerkingscapaciteit moet het bedrijf dus ook over de juiste processen en procedures beschikken om de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen waarborgen. Met deze reden is FMI Instrumed ISO 13485, ISO 9001 gecertificeerd en zijn ze FDA geregistreerd. Dit houdt in dat alle processen van het bedrijf gevalideerd worden en alle geproduceerde producten traceerbaar zijn.

Het resultaat van additieve productiemethodes

Met behulp van Additive Manufacturing kan FMI Instrumed onderdelen en producten maken met en voor hun klanten die voorheen niet gemaakt konden worden. Het titanium poeder biedt de mogelijkheid om implantaten te maken met complexe geometrieën en poreuze structuren die uiteindelijk botgroei kunnen stimuleren. Deze complexiteit en de innovatiemogelijkheden kunnen volgens het bedrijf niet worden bereikt met de traditionele productiemethodes, zoals bijvoorbeeld frezen.

FMI Instrumed blijft in de toekomst nauw samenwerken met een brede groep klanten in de medische industrie om nieuwe, ‘next-generation’ producten en oplossingen te ontwikkelen die zich richten op de markt van orthopedische implantaten, zoals titanium cups voor heup- en knie-implantaten. Het bedrijf heeft op de lange termijn de ambitie om de kennis en expertise die ze binnen de medische sector hebben opgedaan in te zetten voor nieuwe, andere industrieën.

Wilt u meer weten over FMI en de producten die ze maken? Dan raden wij u zeker aan om eens een kijkje te nemen op hun website.

Wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf?

Bent u na het lezen van de FMI Instrumed klantcase nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Of wilt u meer informatie over GE Additive en de EBM & DMLM 3D printtechnologieën? Dan staan onze specialisten voor u klaar! Wij kunnen niet wachten om kennis te maken en samen met u te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf. Wij denken graag met u mee over hoe u met een 3D printer innovatie stimuleert en de productiviteit verbetert.

Neem vandaag nog contact met ons op en wij plannen binnen 1 werkdag een vrijblijvend adviesgesprek met u in!

Categorieën

Laatste nieuws

TEQQ automatisering | september 2020

TEQQ automatisering | september 2020

Landré is recent een mooie samenwerking aangegaan met TEQQ. Een bedrijf gespecialiseerd in automatisering voor verspaning. Voor ons als specialist op het gebied van verspanen dus de ideale partner! We zijn de afgelopen periode druk bezig geweest om …

Formeta Metaalwaren B.V.

Formeta Metaalwaren B.V.

Formeta Metaalwaren B.V. is een toeleverencier voor diverse metalen producten. Dit doen ze naar eigen zeggen met vakmanschap, uiterste precisie en opvallende creativiteit. Wij spraken de eigenaar Duncan Winters over de aanschaf van hun eigen Ermaksan Fibermak Hawk en de overgang van een CO2 laser naar een fiber laser en de samenwerking met Landré.

Van Raam | september 2020

Van Raam | september 2020

De HP Multi Jet Fusion 3D printtechnologie heeft Van Raam in staat gesteld om op korte termijn de efficiëntie van hun fietsonderdelenproductie te verbeteren. Het bedrijf kan nu kleine series onderdelen produceren voor hun Riskja fietsen en bespaart direct op kosten en productietijd. Weten hoe? Lees dan snel verder.