Additive Manufacturing: De grote winnaar in Corona tijd

Alles over AM tijdens Corona - Landré

Additive Manufacturing

In de afgelopen weken hebben veel industrieën en markten een flinke klap opgelopen door de maatregelen die zijn genomen om het Corona virus de baas te worden. Zo zijn er veel bedrijven gesloten, ligt de horeca plat en realiseren veel bedrijven in de maakindustrie zich hoe kwetsbaar ze zijn als het in andere landen (zoals China) even niet goed gaat en er niet geleverd kan worden.

In deze moeilijke tijden is er wel een productietechniek die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt en de meeste andere industrieën uit de brand helpt door de flexibiliteit, vele verschillende toepassingen en snelle levertijden: Additive Manufacturing (ofwel 3D printen).

Medische toepassingen voor zorgverleners tijdens Corona

In ieder nieuwsbulletin horen we dat er een tekort is aan beschermingsmiddelen in de zorg. Dit komt doordat deze beschermingsmiddelen (zoals mondkapjes en veiligheidsbrillen) tegenwoordig niet meer in Nederland geproduceerd worden, maar worden geïmporteerd uit het buitenland. Tijdens de huidige Corona situatie zien we dat juist hier het probleem ligt! Landen zullen in tijden van crisis over het algemeen eerst aan zichzelf denken. Het resultaat? De hulpmiddelen komen de grens niet meer over en wij zitten direct met een probleem. 

Ziekenhuizen hebben met deze reden voor bepaalde toepassingen hun toevlucht gezocht in 3D printen. Onderstaand een kort overzicht van deze toepassingen.

Beademingsmaskers

Door het grote tekort aan beademingsmaskers zijn ziekenhuizen naar alternatieven op zoek gegaan om mensenlevens te redden. Hierbij zijn ze uitgekomen op snorkelmaskers die het hele gezicht bedekken. Op de plaats waar normaal gesproken de snorkel zit is nu tussen het masker en het beademingsapparaat een (3D geprint) koppelstuk geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er zuurstof aangeleverd kan worden. De reden dat er voor 3D printen is gekozen, is omdat er meteen geproduceerd kan worden (in Nederland) en er dus een korte levertijd is (Honderden stuks binnen 1 dag geleverd). Met de Multi Jet Fusion Technologie van de HP 3D printers direct grote aantallen geprint worden. 

Mondmaskers

Het grote tekort aan mondmaskers zorgt ook voor creativiteit. Zo zijn er veel instanties bezig om 3D geprinte mondmaskers aan te leveren die goed gereinigd kunnen worden, waardoor ze herbruikbaar zijn. Het probleem zit hem hierbij echter in de certificeringen, maar hier wordt tijdens deze crisistijd wel makkelijker mee omgegaan. 

HP heeft nu het eerste gecertificeerde masker vrijgegeven, zodat deze in grote aantallen op de HP MJF 3D printers geprint kunnen worden. Hiermee kunnen ze garanderen dat het dezelfde bescherming biedt als een FFP3 masker. Er is voor 3D printen gekozen omdat meteen geleverd kan worden en het dichtbij huis geproduceerd kan worden. De vormvrijheid die de techniek biedt is natuurlijk ook van essentieel belang geweest om goede aansluiting op het gezicht te hebben en maximale bescherming te bieden.

Veiligheidsmaskers

Het is gebleken dat het Corona virus zich ook via de ogen het lichaam kan binnendringen. Met deze reden zijn veiligheidsbrillen tijdens deze periode hard nodig. Er is namelijk een groot tekort, waarbij we als land zijnde ook hebben gezien dat we voor de productie van veiligheidsbrillen eigenlijk te afhankelijk zijn van andere landen. Om dit probleem op te lossen is weer gebruik gemaakt van de 3D printtechnieken. Het is nu mogelijk om binnen een dag grote aantallen veiligheidsbrillen te printen, waardoor we niet meer afhankelijk zijn van andere landen. 

Gedreven door de noodzaak tot snelle innovatie en korte lokale supply chains als gevolg van de Coronacrisis staat Additive Manufacturing plotseling vol in de aandacht. Het is nu duidelijk geworden dat Additive Manufacturing het niveau van 3D printen al is ontstegen. Er kunnen inmiddels direct eindproducten geleverd worden. Daarnaast kunnen bedrijven met de inzet van Additive Manufacturing snel schakelen en opschalen qua productie. Het is hierdoor ook steeds rendabeler om grote aantallen te produceren.  

Onze voorspelling? De Coronacrisis is straks voorbij, maar Additive Manufacturing is een blijvertje!