Gezondheidszorg

Een efficiënter en betaalbaarder zorgstelsel dankzij 3D printing

Waarschijnlijk heeft u het al wel vaker gehoord: we leven steeds langer. Daarnaast worden we dankzij medische innovaties ook nog eens steeds mobieler op hogere leeftijd. Dit is natuurlijk positief nieuws. Echter, er staan ook enkele nadelen tegenover, zoals oplopende zorgkosten. Met deze reden wordt er in de gezondheidszorg continu gekeken naar nieuwe mogelijkheden en daar komt Additive Manufacturing (ofwel 3D printing) om de hoek kijken.

Additieve technologieën bieden uitkomst

Vanwege de oplopende kosten is het noodzakelijk om het zorgstelsel efficiënter en betaalbaarder te maken. Additieve technologieën en de ontwikkelingen op dit gebied spelen hierbij een belangrijke rol en kunnen een essentiële bijdrage leveren in het verbeteren van het zorgstelsel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de realisatie van orthopedische implantaten, protheses en tandheelkundige toepassingen. Op dit gebied liggen nog vele kansen om met inzet van Additive Manufacturing in te spelen op de productietransitie naar digitalisering. Daarnaast brengt het ook nog eens een interessante kostenbesparing met zich mee.

Maar het 3D printen van implantaten en protheses uit kunststof en metaal is niet het enige waar mee getest wordt. Op wetenschappelijk gebied wordt momenteel ook volop geëxperimenteerd met het 3D printen van menselijke cellen, ook wel bioprinten genoemd. De 3D printtechnieken worden ingezet voor onder andere hartkleppen, oren, gezichtsreconstructie en kraakbeen regeneratie.

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse toepassingen van 3D printing in de medische industrie.

Industrie segment:
Medisch

Materiaal:
Onder andere HR PA12 Full Color

Voordelen
 Kostenbesparing

 Verbetering zorgstelsel
 Nieuwe kansen (bijv. bioprinten)

Orthopedische toepassingen

Bron: HP, Inc.

Voor deze toepassing wordt er van de patiënt als eerste een 3D scan gemaakt. Vervolgens wordt er een maatwerkmodel geproduceerd met een 3D printer en HR PA12 materiaal.

Voordelen
 Gewichtsvermindering

 Vermindering van het huidcontact
 Volledig digitaal proces, zonder additionele gereedschappen
 Fabricage uit één stuk

3D printing - Orthopedische toepassingen - Maatwerkmodel - Landré
3D printing - Dental Aligners - Landré

Toepassingen voor dentale aligners

Bron: HP, Inc.

Heeft u in uw branche te maken met slecht uitgelijnde tanden? Dan kunt u met een Additieve technologieën dentale aligners produceren. Goed materiaal hiervoor is HR PA12.

Voordelen
 De workflow wordt geoptimaliseerd

 Vrijwel onzichtbaar
 Geen tussentijdse controle
 Eenvoudige reiniging

Toepassingen voor implantaten

Bron: Concept Laser

Met behulp van additieve technologieën kunt u implantaten produceren en het voordeel van vormvrijheid volop benutten.

Voordelen
 Optimalisatie van oppervlaktestructuur voor optimale hechting van botweefsel

 Gecertificeerde medische materialen
 Niet realiseerbaar met conventionele technieken

3D printing - Implantaten - Landré

Advies over 3D print applicaties

Heeft u vragen over de inzet van Additive Manufacturing in uw productieproces? Dan helpen wij u graag op weg, zodat u de juiste oplossing vindt voor uw bedrijf. Het enige wat u hoeft te doen is via onderstaand formulier uw gegevens achter te laten en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek krijgt u meer informatie (specifiek gericht op uw productieproces).

Wilt u de werking en de mogelijkheden van Additive Manufacturing graag zelf zien? Ook dat is mogelijk! U bent van harte welkom in onze eigen showroom waar wij u een uitgebreide demonstratie geven op één van onze 3D printers en antwoord geven op al uw vragen.

13 + 13 =

Meer informatie

Industrie 3D printers

Additive Manufacturing (de verzamelnaam voor 3D printen, Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing) is nog volop in ontwikkeling en de 3D printtechnieken worden steeds toegankelijker. Steeds meer bedrijven profiteren hierdoor van de voordelen. Zo kunt u met een 3D printer eenvoudig complexe modellen produceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de techniek al in verschillende branches effectief wordt ingezet, zoals: automotive, aerospace, medische sector, metaalproductie en machinebouw.

Overweegt u om een 3D printer te kopen en bent u nieuwsgierig naar de voordelen van 3D printing per industrie?

Lees dan snel verder!

Toepassing 3D printing machine

Landré levert professionele 3D printers die geschikt zijn voor alle 3D printtechnieken in metaal of kunststof. Hierbij geven wij u graag advies over de beste 3D printers en de toepassing. Tevens kunnen wij u perfect ondersteunen met eventuele onderhouds- of servicevragen, aangezien wij de expertise in eigen huis hebben. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn, dan weten onze specialisten dit vaak snel te verhelpen. Bij Landré weten we dat iedere toepassing anders benaderd dient te worden en daarom adviseren wij u graag bij de zoektocht naar een geschikte 3D printer.

3D printer kopen en wilt u graag vooraf meer informatie over de verschillende toepassingen waarvoor 3D printing ingezet kan worden?

Wij lichten de toepassingen graag aan u toe.