3D printing in de productieketen

Een motivator voor verdere groei en innovatie

3D printing gaat een steeds grotere rol spelen in de maakindustrie. Ondanks het feit dat het aantal geprinte onderdelen (nog maar) een klein deel vertegenwoordigt van alle bewerkingstechnieken kunnen we wel met zekerheid zeggen dat 3D printing zich in de loop der jaren als serieuze techniek in de productieketen heeft bewezen.

Groei stimuleren met 3D printing

Vooruitstrevende bedrijven en/of fabrikanten wegen steeds vaker hun positie in de markt om groei te stimuleren. 3D printing of Additive Manufacturing kan bedrijven hierbij helpen, aangezien het ze helpt na te denken over hoe ze producten ontwerpen en/of maken en diensten/services verlenen aan hun klanten. Fabrikanten en producenten worden hierdoor steeds behendiger in meer Lean productie methodes en in het toevoegen van deze methodes aan de bestaande productieketens. Echter, het zal wel een blijvend agenda onderwerp moeten worden om in te kunnen blijven spelen op de steeds kortere levenscyclus van producten met beperkte aantallen. Zeker als we kijken naar de hedendaagse afnemer in de B2B, B2C en C2C markt, welke door middel van intuïtieve websites de tussenhandel weet te negeren en rechtstreeks zaken doet met de producent.

Early adapters zetten naast 3D printers voor prototyping ook verschillende additieve technieken in voor de productie van complexe onderdelen die met de huidige productietechnologieën niet (meer) maakbaar zijn. Deze groep zet hiermee de eerste stappen richting serie- en on-demand productie. Bedrijven maken ook steeds meer budget vrij om deze mogelijkheden verder te onderzoeken. Dit is een duidelijk signaal dat digitale productie een motivator is voor verdere groei en innovatie in de maakindustrie. 

Onderstaand vindt u een overzicht van een aantal applicaties.

Industrie segment:
Maakindustrie

Materiaal:
O.a. HR PA12

Voordelen:
 Groei motivator

 Stimuleert innovatie
 Nieuwe kansen 

Verloren was methode

Bron: 3D Systems

Middels de verloren was methode kunt u wasmodellen printen welke direct toepasbaar zijn binnen de conventionele productiemethodes.

Voordelen
 Kortere time-to-market

 Onbemande productie van wasmodellen
 Achteraf geen voorraad van moedermodellen
      (voor eventuele repeatorders)

 Voer direct modelwijzigingen door in volgende batches

3D printing - Orthopedische toepassingen - Maatwerkmodel - Landré
3D printing - Dental Aligners - Landré

Conversie van metalen naar kunststoffen

Bron: HP, Inc.

In de afbeelding ziet u links het conventionele model en rechts de 3D geprinte uitvoering in HR PA12.

Voordelen
 Minder afval

 Extreem korte levertijden
 Geen toolingkosten
 Significante gewichtsreductie

 Kleine batchorders mogelijk zonder extra kosten

Onderdeelreductie

Bron: HP, Inc.

Met 3D printing is het mogelijk om een complexe samenstelling te converteren naar één enkel onderdeel.

Voordelen
 Geen montage en voorraad van halffabricaten

 Alleen produceren voor grijpvoorraad
 Voer modelwijzigingen direct door in volgende batches
 Significante gewichtsreductie
 Kortere levertijden
 Niet afhankelijk van meerdere toeleveranciers

3D printing - Implantaten - Landré

Advies over 3D print applicaties

Heeft u vragen over de inzet van Additive Manufacturing in uw productieproces? Dan helpen wij u graag op weg, zodat u de juiste oplossing vindt voor uw bedrijf. Het enige wat u hoeft te doen is via onderstaand formulier uw gegevens achter te laten en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek krijgt u meer informatie (specifiek gericht op uw productieproces).

Wilt u de werking en de mogelijkheden van Additive Manufacturing graag zelf zien? Ook dat is mogelijk! U bent van harte welkom in onze eigen showroom waar wij u een uitgebreide demonstratie geven op één van onze 3D printers en antwoord geven op al uw vragen.

10 + 8 =

Meer informatie

Industrie 3D printers

Additive Manufacturing (de verzamelnaam voor 3D printen, Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing) is nog volop in ontwikkeling en de 3D printtechnieken worden steeds toegankelijker. Steeds meer bedrijven profiteren hierdoor van de voordelen. Zo kunt u met een 3D printer eenvoudig complexe modellen produceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de techniek al in verschillende branches effectief wordt ingezet, zoals: automotive, aerospace, medische sector, metaalproductie en machinebouw.

Overweegt u om een 3D printer te kopen en bent u nieuwsgierig naar de voordelen van 3D printing per industrie?

Lees dan snel verder!

Toepassing 3D printing machine

Landré levert professionele 3D printers die geschikt zijn voor alle 3D printtechnieken in metaal of kunststof. Hierbij geven wij u graag advies over de beste 3D printers en de toepassing. Tevens kunnen wij u perfect ondersteunen met eventuele onderhouds- of servicevragen, aangezien wij de expertise in eigen huis hebben. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn, dan weten onze specialisten dit vaak snel te verhelpen. Bij Landré weten we dat iedere toepassing anders benaderd dient te worden en daarom adviseren wij u graag bij de zoektocht naar een geschikte 3D printer.

3D printer kopen en wilt u graag vooraf meer informatie over de verschillende toepassingen waarvoor 3D printing ingezet kan worden?

Wij lichten de toepassingen graag aan u toe.