Professioneel 3D printen | Razendsnel met de Figure 4 Standalone | november 2019

6 november, 2019

Professioneel 3D printen | Razendsnel met de Figure 4 Standalone | november 2019

Wat betekent professioneel 3D printen met de Figure 4? De Figure 4 is ontwikkeld voor het razendsnel printen van kunststof onderdelen en prototypes. Met een compact en gebruiksvriendelijk ontwerp levert de Figure 4 duurzaamheid van industriële kwaliteit tegen een betaalbare prijs en lage totale bedrijfskosten.

Met een grote range aan printmaterialen is deze printer bij uitstek geschikt voor uiteenlopende functionele toepassingen. De mogelijkheid om snel en gemakkelijk materiaal te wisselen maakt deze printer ook zeer flexibel. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. De Figure 4 is geschikt voor het printen van zeer gedetailleerde onderdelen. 

In deze blogpost gaan we dieper op de mogelijkheden in en bekijken we waarom een productiebedrijf de Figure 4 in huis zou willen hebben. Benieuwd naar de technische informatie of de vele mogelijkheden qua materialen? Klik dan hier. 

Hoe werkt professioneel 3D printen met de Figure 4?
De Figure 4 werkt volgens het DLP-principe. Dit staat voor Digital Light Processing. Hierbij wordt een fotopolymeer door middel van een projector uitgehard. Een kleine beamer projecteert één volledige contour op de oppervlakte van het polymeer, waarna deze verhardt. Deze technologie zorgt voor een hoge resolutie en is daardoor uitermate geschikt voor kleine en gedetailleerde onderdelen zoals juwelen. De printer is erg gebruiksvriendelijk. Er is geen training vereist om de machine te gebruiken. Daarbij kan er direct gebruikt worden gemaakt van de software ‘3D Sprint’. Deze software wordt gebruikt voor het voorbereiden, bewerken, afdrukken en beheren van bestanden. De software wordt meegeleverd en daardoor is er geen externe softwareleverancier nodig.

Voor welke toepassingen binnen het professioneel 3D printen, is de Figure 4 geschikt?
De brede en groeiende reeks aan materialen, die beschikbaar zijn voor de Figure 4, worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingsbehoeften voor prototyping, directe productie van eindproducten en matrijzen voor siliconengieten. De materiaalkeuze bestaat uit ABS-achtige, polypropyleenachtige, rubberachtige, gietbare, hittebestendige en biocompatibele materialen. Enkele toepassingen zijn bijvoorbeeld:

• Vervanging van traditionele giet- en gegoten urethaanprocessen.
• Snelle functionele prototyping en conceptmodellen.
• Gietpatronen voor sieraden.
• Duurzame onderdelen voor eindgebruik.
• Productie van kunststofartikelen op korte termijn.
• Jigs en fixtures.
• Snelle tooling – matrijzen en masterpatronen.
• Elastomere onderdelen – prototypes van doorvoertules, afdichtingen, slangen, tochtstrips, buizen, pakkingen, afstandhouders en andere componenten die de trillingen dempen.
• Medische toepassingen die bio compatibiliteit en/of thermische weerstand vereisen.

Hoe snel kunt u professioneel 3D printen met de Figure 4?
De technologie van de Figure 4 maakt het mogelijk om direct te fabriceren vanuit een CAD-bestand. U gaat dus rechtstreeks van CAD naar eindproduct. Dat versnelt en vereenvoudigt de productie van plastic onderdelen. 

Bovendien scheelt dit in de hoge kosten voor tooling. Het productieproces voorkomt dat er conventionele technieken toegepast moeten worden. Dit betekent een snellere productietijd, grotere flexibiliteit en de mogelijkheid om meerdere producten tegelijkertijd te produceren.

De Figure 4 kan tot 15x sneller printen dan andere 3D print technologieën. Hij print onderdelen tot 65mm per uur en prototypes tot zelfs 100mm per uur. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om modellen binnen enkele uren nog te printen en te beoordelen. 

Professioneel 3D printen materiaal Figure 4

‘3DPrintedParts.com’ ontving een volledige ROI voor hun Figure 4 printers binnen één jaar. Ze vertellen dat de Figure 4 een geweldig hulpmiddel is geweest om klanten te helpen gereedschapskosten te vermijden voor productie in kleine hoeveelheden. 

Is de Figure 4 geschikt voor wisselende volumes en ontwerpen?
De Figure 4 is volledig schaalbaar. Dit betekent dat materiaal en instellingen gemakkelijk en snel gewijzigd kunnen worden. ‘On-the-fly’ herhalingen van deelontwerpen worden gemakkelijk, evenals de productie-overgangen naar nieuwe ontwerpen. Zo kan er snel gereageerd worden op de vraag van de markt en van opdrachtgevers. De Figure 4 levert nauwkeurigheid, ontwerpflexibiliteit en de mogelijkheid om ontwerpen te wijzigen en te ontwikkelen zonder downtime. Resultaat: minder overheadkosten en de mogelijkheid tot leveren van ‘mass customised parts’.

Hoe werkt digital molding binnen professioneel 3D printen en bij de figure 4?
Bij de mogelijke toepassingen kwam digital molding al voorbij. Het 3D printen als vervanging van het traditionele gieten. De resultaten van ‘digital molding’ bieden de betrouwbaarheid en de accuraatheid van het traditionele spuitgieten, maar dan zonder tooling kosten. Door de ‘high surface quality’ worden fijne texturen door de Figure 4 moeiteloos geprint. Ook produceert de Figure 4 onderdelen die te complex zijn voor traditioneel spuitgieten. Het professioneel 3D printen biedt aantrekkelijke voordelen ten opzichte van traditioneel spuitgieten. 

De Figure 4 biedt geautomatiseerde en geïntegreerde processen die de productiviteit verhogen en tegelijkertijd voor herhaalbaarheid zorgen. Hij stelt fabrikanten in staat om vanuit een CAD-bestand direct naar productie over te schakelen. De 3D printer helpt gebruikers flexibel te blijven en te voldoen aan de marktvraag naar op maat gemaakte goederen. In feite is de waarde van Figure 4 onovertroffen in middelgrote volume productietoepassingen.

Geïnteresseerd in de Figure 4, benieuwd naar meer informatie of zoek je gedegen advies over de mogelijk toepassingen? Neem direct contact op met Landré voor een vrijblijvende demonstratie of offerte.

Categorieën

Laatste nieuws

Befo Almelo B.V. | oktober 2020

Befo Almelo B.V. | oktober 2020

In deze klantcase spreekt Landré met Jan en Nick Noeverman van Befo Almelo B.V.. Tien jaar geleden namen zij Befo Almelo over. Sinds 2019 hebben zij één van Ermaksans prachtmachines staan, namelijk: de Ermak Fibermak Gen-3. Na aankoop werd deze machine de allereerste …

TEQQ automatisering | september 2020

TEQQ automatisering | september 2020

Landré is recent een mooie samenwerking aangegaan met TEQQ. Een bedrijf gespecialiseerd in automatisering voor verspaning. Voor ons als specialist op het gebied van verspanen dus de ideale partner! We zijn de afgelopen periode druk bezig geweest om …

Formeta Metaalwaren B.V. | september 2020

Formeta Metaalwaren B.V. | september 2020

Formeta Metaalwaren B.V. is een toeleverencier voor diverse metalen producten. Dit doen ze naar eigen zeggen met vakmanschap, uiterste precisie en opvallende creativiteit. Wij spraken de eigenaar Duncan Winters over de aanschaf van hun eigen Ermaksan Fibermak Hawk en de overgang van een CO2 laser naar een fiber laser en de samenwerking met Landré.